En algun moment de la nostra vida ens pot succeir que establim un vincle profund amb una altra persona: és la relació de parella.

Són moltes les cançons, les pel·lícules i els llibres que en parlen i ho  evoquen, perquè és un sentiment universal que d’alguna manera ens ha tocat la fibra: Qui no s’ha enamorat alguna vegada?

Un autor especialitzat en el tema anomenat R. Sternberg indica que, per a formar una parella, són necessaris 3 elements; coneguem-los detalladament:

  1. Intimitat: és el sentiment de proximitat en una relació. Una persona que experimenta intimitat desitja el benestar de la seva parella; és feliç si comparteix experiències amb l’altra persona, es preocupa per ella, desitja estar-hi, està en la mateixa línia, s’hi comunica a nivells profunds i reconeix el gran valor que té l’altra persona a la seva vida.
  2. Passió: és l’energia, la benzina de la relació amorosa i de l’atracció física i emocional. Se sent passió si la nostra parella ens atreu físicament, sentim desig d’estar-hi, hi experimentam sentiments romàntics, si quan hi estam ens excitam i ens resulta estimulant, o quan ens sembla inimaginable que una altra parella ens pugui fer igualment feliços.
  3. Compromís: és la decisió que prenem d’estimar algú i l’esforç que feim per a mantenir aquest amor. Es té compromís quan: ens adonam que sentim per la nostra parella una classe especial d’amor, no veim la nostra relació com a aventura passatgera, ens sentim amb ganes que la relació duri molt de temps, no toleram que es posin obstacles al nostre amor ni que s’interposin entre nosaltres, experimentam un fort sentiment de responsabilitat pel benestar de l’altre i som incapaços d’imaginar que la nostra relació pugui tenir fi.

Tipus d’amors. Quin és el teu?

enamoramiento

La conclusió és que hi ha tants tipus d’amors com combinacions dels tres elements esmentats. Així, tenim els exemples de diferents tipus de relacions:

  • Simpatia: només intimitat És la característica de les amistats pròximes, en les quals podem confiar.
  • Enamorament: només passió.
  • Amor buit: només compromís. Són relacions en què es perd la passió i no hi ha intimitat. Sol donar-se en algunes relacions de molt de temps o en crisi.
  • Amor romàntic: intimitat i passió. Són els romanços, els amors impossibles que es viuen com a tals que es poden reconèixer en pel·lícules i sèries de televisió.
  • Amor de companyia: intimitat i compromís
  • Amor foll: passió i compromí. És el que sol aparèixer al cinema, una relació turmentosa.
  • Amor complet: intimitat, passió i compromís. De totes les combinacions, però, només l’amor complet és el que representa els 3 elements. És el més difícil d’aconseguir i mantenir.

Apunta’t al butlletí d’Autoestima i Salut Emocional

Rebràs mensualment notícies d'autoestima, emocions, sentiments, habilitats socials i benestar emocional.