En alguna ocasió hem escoltat el comentari que el problema d’una determinada persona és que té poca autoestima. Doncs bé, tenir l’autoestima baixa contribueix sens dubte que les nostres emocions i els sentiments siguin negatius, i repercuteix en el nostre dia a dia i en les relacions amb els altres.

tristesa

Especificarem les característiques comunes de persones amb baixa autoestima. Són moltes i, per a no estendre’ns, en farem dues parts.

A continuació, la primera entrega, amb 7 trets en comú de les persones amb baixa autoestima.

 

1. No mereixement

Una persona amb baixa autoestima no es considera prou important com per a “molestar” algú amb el que pensa que són beneitures. Creu que no es mereix ser ajudada, i per això continua amb aquest malestar indefinit sumida en una espècie de forat negre i confiant que un bon dia succeirà alguna cosa que canviarà la seva vida.

 

2. Autojudici

La persona amb baixa autoestima es jutja amb duresa; un bon principi seria el de jutjar-se a un mateix amb la mateixa benevolència amb què jutjam els altres.

 

3. Etiquetes negatives

Les etiquetes no serveixen per a res; les etiquetes negatives són inexactes, limitadores. Una diferència entre una persona positiva i una de negativa és la manera que té cadascuna d’explicar-se els esdeveniments en els quals està involucrada: davant un fet negatiu una persona positiva dirà que és un fet puntual relacionat amb aquest moment en què es va produir. L’autoestima es basa en el fet d’acceptar l’èxit i tolerar el fracàs.

 

4. Autoavaluació negativa

Si vols quedar amb algú i et sents derrotat/ada, abans d’intentar-ho no saps si interesses aquesta persona perquè no li ho has demanat. Simplement, pensa per què ha de ser aquella persona la que prengui la iniciativa i que tal volta el que passa és que, com que no et valores, no et consideres digne/a de merèixer res. Creus que els altres pensen el mateix que tu. Si alguna cosa no s’intenta, no s’aconsegueix.

riure per no ploure

5. Temor al rebuig

En el cas d’un al·lot que no s’atreveix a cercar feina o a anar a una entrevista, la passivitat farà que no en cerqui bé o que no es presenti a l’entrevista.

Som nosaltres mateixos els que, sovint, ens tancam les portes. Potser no se’ns elegirà, però és a les nostres mans intentar-ho totes les vegades que siguin necessàries. La baixa autoestima ens roba aquest dret; és més, ens derrota abans d’intentar-ho.

 

6. Perseverança

Pots pensar que ja ho has intentat diverses vegades i creus que no mereix la pena tornar a intentar-ho.

L’èxit és de les persones perseverants.

CERCLE VICIÓS: Les persones amb baixa autoestima no es creuen amb dret a l’èxit perquè el consideren molt difícil per a elles; pensen que se’ls exigirà massa i que no estaran a l’alçada: TEMEN FALLAR; per aquest motiu temen també el triomf, ja que quan s’intenta triomfar es pot fracassar i, com que no volen córrer cap risc, deixen passar qualsevol oportunitat d’aconseguir l’èxit.

 

7. La llei de la probabilitat

Imagina’t un nin que vol agafar una capsa de galetes de damunt l’armari, prop de la cadira, però no hi arriba; apila alguns llibres però no hi arriba; aquest nin pot fer dues coses: desanimar-se o tornar a intentar-ho. Un dels problemes de les persones amb baixa autoestima és que ni tan sols apropen la cadira a l’armari. Estan convençudes que no ho aconseguiran per la senzilla raó que ni tan sols ho han intentat.

Les persones amb baixa autoestima no s’equivoquen quan diuen que no aconseguiran una cosa perquè ni tan sols ho intenten.

Es continuarà al següent article amb la segona part: AUTOESTIMA BAIXA II PART

Informació extreta de la lectura del llibre QUIÉRETE MUCHO de RAIMON GAJA SANTANDREU, que tens a la teva disposició a la nuestra Biblioteca de Salut del Palmajove

Apunta’t al butlletí d’Autoestima i Salut Emocional

Rebràs mensualment notícies d'autoestima, emocions, sentiments, habilitats socials i benestar emocional.