El post d’avui és la segona part de l’anterior sobre indefensió i de com podem lluitar per a sentir-nos menys indefensos.

La reflexió que m’agradaria compartir amb vosaltres és la següent: fins i tot quan pensam que no hi ha res a fer sempre podem fer alguna cosa.

indefensió

A Mallorca deim que “tot té cura menys una cosa, la mort”, que no és més que una forma popular de seguir endavant a pesar de les adversitats. Amb això vull dir que si et sents indefens que pots fer-hi alguna cosa.

Part I: Què puc fer?

1. No donis per suposat que no pots fer-hi res, si no la vida no tendria sentit. Si no acceptes el que t’ha passat i penses que val la pena: lluita per a intentar-ho; queda prohibit tirar la tovallola

2. Valora que sí que és possible el canvi, però que suposarà un esforç extra que sí que has d’estar disposat a fer.

3. Cerca un espai per a estar tranquil i agafa un full en blanc. Sense censurar-te escriu totes les idees que se t’ocorrin per molt escabellades que et semblin.

4. Si no se t’ocorre cap idea (no perquè no en tenguis, sinó perquè estàs espès) demana opinió a les persones que coneixes, a veure si aporten alguna idea o suggeriment.

5. Tingues expectatives realistes: no esperar grans canvis ni espectaculars, sinó petits però amb sentit.

6. Elegeix l’opció que et sembli més útil per a posar-la en marxa i després ja tan sols resta el més important: actua, actua i, sobretot, actua.

indefensión

Part II: Com?

  1. Control: sentir que jo puc fer alguna cosa per a canviar, que no està tot perdut.
  2. Confiança: creure en les meves possibilitats per a poder aconseguir-ho.
  3. Perseverança: intentar-ho no és cap garantia que vagi bé; si no surt s’ha de tornar a provar, cercar noves alternatives… Cal cercar noves estratègies.
  4.  Disciplina: lluitar per a complir el teu desig; estar disposat a invertir-hi tot el temps i l’esforç que facin falta.
  5.  Aprendre: intentar trobar algun aspecte positiu del que hem après de la situació viscuda. Segur que hi trobam algun aspecte útil.
  6.  Gaudir: si ho hem aconseguit, donar-nos permís per a gaudir del resultat amb la satisfacció que l’esforç realitzat ha valgut la pena.

Perquè els canvis siguin efectius necessitam una revolució positiva.

1

Apúntate al boletín de Autoestima y Salud Emocional

Recibirás mensualmente noticias de autoestima, emociones, sentimientos, habilidades sociales y bienestar emocional.