Aquesta és la tercera i darrera entrega de la trilogia, especial ansietat que vàrem iniciar en els darrers 2 posts: I Maleïda ansietat i II Per què sentim ansietat i què podem fer?

Volem continuar amb les estratègies del què  podem fer.

Què podem fer?
PARLEM  DE + E S T R A T È G I E S 

7. Anar amb compte amb els pensaments negatius: són traïdorencs

Si intentam prendre consciència dels pensaments negatius que ens envaeixen i que tenim sovint en podrem “corregir” la força i la intensitat. Fins i tot canviar-los per neutres i/o positius tindrà un efecte balsàmic en el nostre benestar.

Alguns exemples que he preparat:

  • Canvii el pensament negatiu :”No ho puc suportar” per un de  positiu o neutre:  ” Ho intentaré”
  •  Canvii el pensament negatiu :“Això és horrible” per un de  positiu o neutre : ” Tot i ser desagradable, segur que passarà”
  • Canvii el pensament negatiu :“M’estic morint”   per un de  positiu o neutre:  “Estic asustada”
  • Canvii el pensament negatiu :“No puc respirar bé” per un de  positiu o neutre: ” Estic engolint l’aire malament, vaig a corregir la respiració”
  • Canvii el pensament negatiu :“No puc controlar”   per un de positiu o neutre: ” Aplicaré alguna de les estratègies per valorar si me funciona”
  • Canvii el pensament negatiu :“Mai em curaré” per un de positiu o neutre: ” Si altres persones se’n surten, jo no sere cap excepció, m’hi estic esforçant molt i cal esperar els resultats”
  • Canvii el pensament negatiu :“No me’n sortiré” per un de positiu o neutre:  ” Amb el meu esforç segur que sí men surt, ja queda menys”


8.
 Excés de present: anticipació

Si pensam en el que ens queda per fer, si no deixam de pensar en l’esdeveniment que ens angoixa, si ens autoconvencem que no anirà bé… serà justament amb aquesta actitud que afavorirem que
Val més estalviar el temps que invertim a patir anticipant a confiar amb nosaltres i decidir i sentir just en el moment en què passi la situació.
Res del que ha d’esdevenir (futur) pot controlar-se fins al punt de poder predir els resultats; per això fins i tot les enquestes i els sondejos d’opinió abans d’un esdeveniment poden sorprendre.

Quan acceptam la imprevisibilitat del que ens succeirà i el poder de les nostres competències per a actuar és quan ens sentim vertaderament lliures.

BbIB6c9CIAAi9Fx
Font: Yoriento

9. Una bona planificació = desacceleració

Planificar i organitzar-se bé ajuda a aprofitar millor el temps i a no angoixar-nos amb les presses; en canvi, si ho deixam tot per a darrera hora vénen els nervis, el factor sorpresa… i tot i que ens en puguem sortir el cost del patiment fins que es du a terme l’acció no compensa, ja que és molt elevat.

De vegades en situacions d’estrès volem resoldre o donar a l’abast molts temes en el mateix període de temps. Ens serà de gran ajuda, el fet de seleccionar els temes als quals volem donar resposta seguir el criteri de rellevància; és a dir, de més a menys important, i deixar de filtrar-ho tot com a imprescindible.

Sens dubte desaccelerarà la nostra activació i ens frustrarà menys.

10.  Distracció

Malgrat que estam incòmodes quan estam ansiosos, ajuda molt intentar estar enfeinats en coses.
Per tant, pot ser un bon moment per a fer alguna cosa que teníem pendent i que estigui molt lligada al plaer i al confort: quedar amb algú, endreçar un armari, telefonar a algun amic/iga, un cinema, posar-nos una mascarilla per hidratar el pèl, anar a la perruqueria, llegir un llibre, mirar fotografies …

ansietat font yoriento


11. Si cal, deixa’t ajudar i demana ajuda, val la pena

– Farmacològica
Per a reduir símptomes si són molests i/o minven la nostra qualitat de vida

– Ajuda psicològica
Si ens supera la situació i no sabem com afrontar-la, deixar-ho en mans de professionals especialitzats en ansietat sí que ens ajudarà.

 

Amb el desig que aquests 3 posts sobre ansietat t’hagin aportat alguna cosa en aquest tema tan apassionant.

Si tens alguna estratègia que no apareix en el llistat i vols compartir-la amb nosaltres molt millor 🙂

Apunta’t al butlletí d’Autoestima i Salut Emocional

Rebràs mensualment notícies d'autoestima, emocions, sentiments, habilitats socials i benestar emocional.