Maleïda ansietat
Avui m’agradaria parlar d’un tema que afecta directament moltes persones i que a més genera malestar independentment de l’edat que es tengui: nins, joves, adults i grans. Em referesc a l’ansietat.
Radiografia de l’ansietat
Què és?
L’ansietat és una emoció natural que tots tenim, que és desagradable i apareix davant una situació que vivim o sentim com a perillosa, amenaçadora i/o important.
Quins símptomes té?
Aquesta activació desmesurada pot observar-se i molestar-nos a 3 nivells:
Nivell 1. Pensament:
- preocupació
- temor
- inseguretat
- dificultat per a decidir
- por
- pensaments negatius
- por que es noti el nostre malestar
- por a perdre el control de la situació
- dificultats per a pensar, estudiar, concentrar-se, etc.
Nivell 2. El nostre cos:
- sudoració
- tensió muscular
- palpitacions, taquicàrdia
- tremolor
- molèsties a l’estómac
- dificultat per a respirar
- sequedat de boca
- dificultats per a engolir
- mal de cap
- mareig
- nàusees, etc.
Nivell 3. Com responem
- evitar les situacions temudes
- fumar, menjar, beure… en excés
- intranquil·litat: gratar-se, tocar-se, repetir moviments…
- anar d’un lloc a altre sense una finalitat concreta
- returar
- plorar
- quedar-se bloquejat, etc.
És normal o no?
Sentir ansietat, en el sentit d’activar-nos i reaccionar davant les coses que succeeixen al nostre voltant és saludable i necessari.
També sentir ansietat davant situacions que per a nosaltres són especials; és senyal de com són d’importants per a nosaltres.
Resumint, si no ens preocupàssim o reaccionàssim un mínim per les coses que ens envolten i són importants sí que seria motiu de preocupació.
Quan ens hem de preocupar?
Quan aquesta ansietat ens supera i ens genera malestar: per a dormir, per a menjar, per a respirar, per a pensar… Quan els símptomes abans esmentats “ataquen” el nostre benestar en general.
A més:
- L’excés d’ansietat no desapareix.
- El malestar persisteix dia a dia.
- Cada cop és més freqüent la seva aparició.
- Si responem de forma ansiosa davant situacions quotidianes que inicialment no haurien de ser estressants; per exemple: què he de fer per a sopar avui?
- Si ens impedeixen fer el que volíem fer.
- Si interfereixen de forma significativa en el nostre dia a dia.
Punt clau: el nostre objectiu amb l’ansietat
Hem de ser realistes i partir de la premissa que malgrat qye vulguem NO és possible eliminar-la.
M’explic: tendrem una base d’ansietat sempre per a poder atendre les necessitats del nostre entorn, i cada persona dins les seves característiques personals serà més o menys ansiosa; però el que SÍ podrem fer i SÍ QUE FUNCIONA és aprendre a controlar-la.
Què significa controlar l’ansietat? Que podem aprendre estratègies perquè quan ens pugi l’ansietat i abans que es dispari i es comenci a descontrolar (jo els anomèn els “cims” que superen la ratlla entre el benestar i el malestar) de cadascú puguem aconseguir que no augmenti i es mantengui estable resituant-la i tornant al seu lloc inicial.
En el proper post:
Per què sentim ansietat i què podem fer?
Me pareix genial que s’exponguin aquests tipus de problemes, ja que són ben certes. Sobre todo per a qui les sofrim. De vegades la gent s’en fot o pensa que estàs exagerant, però això només ho sap qui ha patit atacs d’ansietat qualque vegada…La sensació és de no sabre que fer, de desconsol…a mi no m’havia passat fins aquest darrer any, i puc assegurar que és dels pitjors moments que he pogut passar a la meva vida. La ansietat ha pogut convertir una persona com jo, que reia per qualsevol cosa, en una persona entristida i poruga…Afortunadament amb ajuda i pautes psicològiques es pot superar, tot i que encara segueixo lluitant contra ella. A més a més, la ansietat i s’estrés poden somatitzar físicament…a mí per exemple em surten eczemes per tota sa pell, i sempre coincideix amb temporades o moments on he patit ansietat i estrés extrems.
Moltes gràcies per aquest blog. El seguiré des d’aprop a partir d’ara
Gràcies per compartir amb valentia la teva experiència.
Sens dubte l’ansietat dóna malestar i pot resultar un tant invisible o incomprenssible des de fora.
Els millors desitjos per a tu i m’alegra que t’agradi aquest blog.
Bon dia 🙂