Reprenem el tema de l’ansietat iniciat en el darrer post  Maleïda ansietat  amb una II part, ja més enfocada a les estratègies i a entendre un poc més aquest estat.

ansietat2

Per què sentim ansietat?

Dins el pensament d´una persona ansiosa hi ha/existeix un motor que activa i dóna de menjar l’ansietat: la percepció  de que  perdem, que l’ansietat ens guanya.

És precisament aquesta sensació de no poder controlar la situació la que en fa creure erròniament que no podem fer res per superar-la. El que anomenem indefensió (tractada en aquest blog La indefensió  i La indefensió II part ).

Només quan som capaços de percebre situacions en les que els beneficis o guanys superen les pèrdues, és quan estam motivats per afrontar les situacions temudes que ens generen ansietat. Seria un gran REPTE:

Quan sentim que hi podem guanyar (controlar l’ansietat)  més que perdre (fer l’esforç suficient, deixar-nos la pell)

 

Què podem fer?

Cada persona és un món, i el que a una li funciona a l’altra no tant. Es tracta d’anar provant cadascuna de les estratègies i veure només en directe si ens ajuden a afluixar un poquet.

Com més estratègies sumam més força tendrem per a mantenir l’ansietat a ratlla.

Us detall un llistat que he elaborat de les que més funcionen.

Me n’han sortit moltes, així que he preferit explicar-les en comptes d’esmentar-les i la resta seran una III part d’aquest post.

 E S T R A T È G I E S 

1. Relaxació

Tot i que és la primera estratègia que es recomana, apareix en llibres,revistes, foros etc… la relaxació no va bé a tothom. M’explic, hi ha persones ansioses a les que practiacr tècniques de relaxació els hi pot pujar l’ansietat, inclús en casos extrems, provocar una crisis d’ansietat. Si la proves i te sents més ansiós/sa, millor prova altres estratègies.

 

 2. Respiració

Aprendre a respirar bé és fonamental , malgrat presumim de que ho sabem fer bé, ens sorprendria saber la quantitat de persones que respiren malament. Millor no donar per suposat.

I quan ens notam que ens anem carregant, aturam el que estam fent i fem una bona respiració  a fons.

 

3. Fer exercici físic

Practicar algun e exercici físic,  sempre dintre les nostres possibilitats: lo de mens sana in corpore sano no podia ser més encertada. L’exercici és un complment ideal per treure fora la tensió acumulada. Si no tenim temps intentar caminar en comptes d’anar en cotxe, pujar escales en comptes d’ascensor; si per problemes de salut tenim limitaciones cercar formes d’exercotar parts del cos no danyades que sí podem treballar…

4. Afrontar, afrontar i afrontar

No hi ha volta de full. Deixar d’evitar les situacions que ens incomoden i fer-lis front és l’ única forma de combatre l’ansietat.

Ho anomenam exposició.
Algunes persones creuen que si  s’ exposen a les situacions temudes, l’ansietat pujarà més i més, sense que res ho freni, fins que succeeixi alguna cosa dolenta . Però s’equivoquen , l’ansietat per molt forta que sigui, té un “tope”, això vol dir que només podria pujar fins a un punt i després, i contràriament al que s’imagina la persona davallaria en comptes de pujar l’ansietat.

Aleshores l’estratègia està precisament aquí, quedar-se fins que davalli i no partir just quan està al màxim.n omés així  ens n’adonarem que sí pot esvaïr-se. T’anim a provar-ho!

 

Font: centrodepsicologiabajoaragon.blogspot.com.es

Font: centrodepsicologiabajoaragon.blogspot.com.es

 


5. Cuidar l’ alimentació sana

Evitar aliments copiosos que ens molestin amb digestions difícils.Vius amb menjar més del compte per la mateixa ansietat, recoman deixar el cobert a taula després d’ingerir la cullerada i intentar roegar pausadament l’aliment, gaudint del sabor, textura… assaborint-lo.

Si menjam ràpid i amb ansia, la sensació de sacietat ens arribarà més tard, just quan ja ens sentim feixugs.

A més amb les presses, podem ingerir grans quantitats d’aire que resten dins l’intestí i que ocasionen malestar en l’abdomen.

Si estam nerviosos o molt activats intentem no prendre begudes estimulants: cafè, te, begudes energètiques,… I també drogues que aparentment ens poden donar la falsa percepció de relaxació: alcohol, marihuana…

  6. Dormir bé

Tenir una bona higiene del son és imprescindible per a sentir-nos bé i rendir millor durant el dia. En persones ansioses l’ansietat com si d’ un núvol es tractés ja les acompanya des que es desperten, i si han pogut   intentar dormir uns mínims, segur que és un gran guany per al cos i la mateixa ansietat.

El que no hem dormit o descansat no es recuepra i té un cost molt elevat en la nostra salut.

  • Respectar i dormir un mínim d’hores de descans
  • Anar a dormir d’hora si hem d’aixecar-nos prest
  • Intentar pensar en coses agradabales, en comptes d’adsromir-nos pensat en les preocpupacions, en qupè hem de fer a l’endemà,…
  • Si estam en una etapa de la vida en la que no dormim bé o estam molt agitats: anar al mtege per a què ens ajudi amb alguna medicació natural o pastilla, en funció del nostre cas i necessitat
  • Si dones voltes dins el llit i no pots dormir, millor aixecar-te i fer alguna activitat reposada; llegir, mirar algun programa… que activar-te més dins el llit; i quan sentis la sensació d’ulls cansats i un poc d’ amollor torna al llit a descansar
  • Intenta prohibir-te mirar el rellotge i les hores que falten per a sonar el despertador o que no hem dormit, ens angoixarà encara més

Seguirem en el proper post amb moltes més estratègies. Estratègies per afrontar l’ansietat III Part.

 

Apunta’t al butlletí d’Autoestima i Salut Emocional

Rebràs mensualment notícies d'autoestima, emocions, sentiments, habilitats socials i benestar emocional.