Vida saludable. Part 2
Continuant amb el post dedicat a la vida saludable de fa uns dies, ens centrarem en aquesta ocasió en la dimensió emocional i psicològica de la vida saludable.
Algunes de les propostes en aquest sentit són:
- Envoltar-se de gent positiva i nutritiva: compartir la nostra vida social amb persones que ens semblen interessants, amb qui podem expressar-nos tal com som (la naturalitat i la senzillesa per a mi també són essencials), de qui i amb qui podem aprendre, créixer junts, fer projectes…
- Humor i positivitat: és clar que la vida no sempre és de color de rosa i en els moments de dificultats és important cercar totes aquelles eines que tenim per a poder superar-les. Tenir una perspectiva objectiva pot ajudar però intentar extreure aprenentatges i la part positiva fins i tot en els moments difícils ajuda a l’autoconeixement i al creixement personal.
- Oci: per a poder gaudir realment de la vida hem de poder tenir temps lliure per a dur a terme les activitats que ens agraden i que no feim per obligació. Aquells moments en els quals perdem la noció del temps i de l’espai (moment Flow), quan realment la nostra ment es desconnecta de les preocupacions i podem dedicar-nos realment a les coses que ens apassionen.
- Donar-nos espai i saber dir que no: donar-nos permís per a no haver d’estar constantment complint demandes i expectatives dels altres, per a no haver d’atendre peticions o adquirir compromisos que no podem o volem assumir. Dir que no no ens fa més males persones sinó que ens permet donar a conèixer on són els nostres límits (un altre dels aspectes que pens que és fonamental per a cuidar el nostre benestar mental).
- Aprendre a reconèixer i expressar les nostres emocions: és l’única manera d’aprendre a gestionar-les i canalitzar-les de forma adaptativa (escriure, pintar, escoltar música, sortir a córrer…)
- Fer coses noves i tenir objectius: és una manera de mantenir-se actiu i intentar superar-se cada dia (aprendre un idioma, apuntar-se a un curs, anar de viatge a descobrir noves cultures…)
- Renovar el look-vestuari: no es tracta de gastar-se molts doblers en modes sinó de sentir-se còmode i a gust amb l’aparença que un té. A vegades sentim la necessitat de “reciclar-nos” en aquest aspecte i també ens pot reportar benestar fer-ho.
- Menys estrès i autoexigències: hem de poder tenir temps per a dinar, per a descansar, per a dedicar-nos a les coses que ens agraden… A vegades assumim masses responsabilitats que ens fan sentir desbordats. Planificar-se i saber posar límits són dos dels elements essencials que hem d’aprendre a posar en pràctica.
Així que… hi ha molts ingredients que es poden combinar com un vulgui, al gust del consumidor. Jo pens que no hi ha una fórmula màgica sinó que el més important és escoltar-nos i permetre’ns provar les combinacions d’elements que creguem oportuns.
Aquestes recomanacions són fantàstiques i la forma de fer-les també. Enhorabona.
Otro aspecto que creo que hay que tener en cuenta para tener una vida saludable es saber a qué dar importancia (o más importancia) y a qué no darle tanta importancia.
Yo misma he tenido, y a veces tengo, problemas por darle demasiada importancia a determinados temas que en realidad no la tienen. Claro que poco a poco voy aprendiendo mientras entreno “la capacidad de restarle importancia a determinados asuntos” para no amargarme la vida.
Siempre está bien saber escuchar la opinión de los demás, pero personalmente me va bien escuchar lo que tenga que decirme una voz experta en el asunto cuando le explico mis problemas.
Así que realmente, para mantener una vida saludable propongo 2 cosas:
1- Discernir los pensamientos que merecen una atención especial y tiempo para reflexionar de lo que no.
2- Tener al alcance el punto de vista de un profesional (ya sea presencial, Skype, correo ordinario/electrónico o SMS).
Muchas gracias por tu aportación Cristina.
Estoy completamente de acuerdo contigo que aprender a escuchar y a valorar de forma correcta la carga del contenido de nuestros pensamientos también es una buena estrategia para ser un poquito más felices.
A veces ponemos el foco de atención en cuestiones irrelevantes que acaban haciéndonos malgastar una cantidad de energía fantástica que podríamos invertir de una manera mucho más constructiva en otras cosas.
Lo importante es darse cuenta a tiempo y como tú bien dices, tener siempre a mano recursos a los que acudir en caso de sentir que nos hemos bloqueado.
Gracias por compartir esta idea!!!