“Fa una bona estona que som dins el llit i no em puc dormir! Demà no m’aguantaré! 

 

Ufffff! Comptaré ovelletes: ‘1, 2, 3…10, 25, 50, 100… 200…’

I no hi ha manera! Ja no sé què he de fer!!!”

 

dormir 1

 

A partir d’aquí comences a fer voltes i voltes, i a posar-te encara més i més nerviós o nerviosa… I a l’endemà, quan sona el despertador no estàs d’humor, no tens ganes de res, sents cansament, tot el que has de fer et costa un món…

 

Reconeixes aquesta situació? Alguna vegada t’ha passat?

 

dormir 6

 

Dormir bé és necessari i imprescindible per a restablir l’equilibri físic i psicològic bàsic de les persones. En altres paraules, dormir bé ajuda a recuperar l’energia que hem gastat durant el dia i prepara el cos per a poder fer front a tot el que tenim programat per a l’endemà.

La necessitat de son canvia en funció de cada persona, de l’edat, del seu estat de salut, de l’estat emocional…

El temps ideal de son és aquell que ens permet realitzar, posteriorment, les activitats diàries amb normalitat.

Això no obstant, si un dia passes mala nit tampoc passa res i no li hem de donar una importància excessiva. El problema és que els episodis d’insomni es repeteixin dia rere dia.

 

Consells…

 

Per a  fomentar uns bons hàbits de son i fer que aquesta una activitat contribueixi al manteniment de la nostra salut i el nostre benestar hem de tenir en compte algunes de les següents recomanacions:

 

  • En la mesura del que sigui possible, és aconsellable mantenir durant tota la setmana horaris similars d’anar a dormir i despertar-se. Això serveix d’entrenament al nostre cos, la qual cosa contribueix que ens dormim més ràpidament i ens despertem més frescs.

 

  • Si volem fer la migdiada, aquesta no ha de ser excessivament llarga. El temps ideal per a no interferir en la rutina de son de la nit és de 20-30 minuts com a màxim.

 

  • Gaudir d’una estona de descans abans d’anar a dormir. Realitzar tasques tranquil·les que ens ajudin a relaxar-nos (per exemple llegir, escoltar música relaxant…) abans d’anar al llit ens ajudarà a conciliar el son. 

dormir 3

 

  • Realitzar activitat física regularment ajuda a descansar millor. No obstant, és recomana no dur-la a terme de manera intensa a les darreres hores del dia ja que si no actives el teu cos enlloc de relaxar-lo.

 

  • Crear rutines que indiquin al teu cervell que ha arribat l’hora d’anar-se’n a dormir: preparar la roba de l’endemà, rentar-se les dents, posar-se el pijama… tots són senyals externs que donen informació que el dia arriba a la seva fi i ens hem de preparar per a dormir.

dormir 2

 

  • Mantenir un ambient confortable i acollidor: la nostra habitació ha de ser un lloc sense renous, un espai tranquil, lluny d’estimulació externa… Els rellotges no han de tenir l’hora visible, ja que quan anam a dormir no hem de controlar el temps, ni hi ha d’haver cap condicionant extern; simplement ens hem de relaxar.

 

  • La tecnologia, lluny del dormitori: veure la televisió, contestar correus electrònics, jugar amb el mòbil… no són activitats que ajudin a conciliar el son. Cal recordar que el nostre cervell empra una sèrie de circuits interns que regulen el son i la vigília de forma natural i interpreta la llum com a senyal que ha de mantenir l’activitat.

 

  • Evitar prendre estimulants: el cafè, el te, les begudes estimulants, com també el tabac dificulten la conciliació del son.

 

  • Els problemes i les preocupacions per a demà: Això d’“ho consultaré amb el meu coixí” no és massa bona idea si el que volem és prendre una decisió important. Per una banda, esperar a la darrera hora del dia, quan el cansament es més fa més evident, no és la millor alternativa per a pensar amb claredat i, a damunt, posar-nos a pensar solucions no ajuda que el nostre cervell es relaxi, sinó que més bé facilitam que es posi en actiu i dificulti la conciliació del son.

dormir 5


 

Si tens la sensació que dus estona intentant dormir i no ho aconsegueixes (prop d’uns 20 minuts sense aconseguir conciliar el son), és indicatiu que el teu cos i el teu cervell no estan del tot relaxats. La millor opció en aquest cas és aixecar-te i fer alguna activitat monòtona i tranquil·la (llegir, mirar una estona per la finestra a les fosques, acariciar la teva mascota…). Després torna al llit i no pensis en cap moment en l’hora que és.

Curiosament arribaràs a dormir-te en el moment en què menys hi pensis.

 

dormir 4

 

 Que tinguis uns dolços i reparadors somnis!

 

Apunta’t al butlletí d’Autoestima i Salut Emocional

Rebràs mensualment notícies d'autoestima, emocions, sentiments, habilitats socials i benestar emocional.