Fa unes setmanes vàrem participar a la UIB en una activitat que amb el nom del “Motor de la teva vida” recollia en un mural aquells elements que poden servir com una font de motivació per a algunes persones.

 

motivació 4

 

Si ho penses bé cada persona descobreix les seves passions, les coses que la fascinen depenent dels seus gusts, preferències i necessitats.

 

I és que per a poder sentir que la nostra vida té sentit és necessari sentir-nos plens, vius i amb ganes de fer coses… En definitiva: fa falta sentir-nos motivats.

 

motivació 6

 

Però… què és la motivació?

De la motivació i de les seves teories se n’ha xerrat moltíssim però per a simplificar una mica direm que la motivació és allò que ens impulsa a actuar i a posar-nos en marxa.

 

motivació 5

 

Fonts  de motivació

Podem dir, basant-nos en el que obtenim (incentius) de realitzar un comportament, que trobam aquests dues fonts de motivació:

 

  • La intrínseca: seria aquell desig de cercar coses noves, nous reptes per a analitzar la capacitat d’un mateix, observar i adquirir més coneixements. Està impulsada per un interès o plaer en la tasca en si mateixa, sense pressions externes o desig de recompensa. És una motivació que neix de la persona en si mateixa. Per exemple: un/a estudiant que està motivat/motivada intrínsecament participa a les tasques que es proposen a classe d’una manera positiva i treballa per a millorar les seves habilitats i les seves capacitats més que pels resultats que obtindrà.

motivació

  • L’extrínseca: es dóna quan realitzam una activitat o un comportament per a aconseguir una recompensa externa (les més comunes: doblers, bones notes, reconeixement…). Per exemple: aquelles persones que realitzen una feina sense sentir-se realitzades i només esperant el sou del mes.

 

motivació 1

 

 Tots i totes tenim els nostres particulars motors que impulsen la nostra vida, que ens fan ser més feliços, que ens ajuden a millorar, a tirar endavant en els moments de debilitat…

 

És important tenir un entorn carregat d’estímuls positius, de persones que ens nodreixen, d’activitats que ens agraden, de moments que ens omplen, però també és necessari estimar-nos a nosaltres mateixos, cuidar-nos, sentir-nos amb ganes de seguir superant reptes personals, de seguir creixent, aprenent, sorprenent-nos i  descobrint-nos,… perquè al cap i a la fi aquests són els elements que aporten benzina als motors de la nostra vida.

 

motivacio 3

 

Apunta’t al butlletí d’Autoestima i Salut Emocional

Rebràs mensualment notícies d'autoestima, emocions, sentiments, habilitats socials i benestar emocional.