shutterstock_79409836

Fa un temps vàrem publicar un post amb 10 consells bàsics per a triomfar en els exàmens. Pens que seria interessant que el poguessis revisar però, a més, podríem afegir altres qüestions importants com:

– Aprendre a discriminar les idees principals. Hem de pensar que en els nostres apunts hi ha anotacions que no són rellevants (el que sempre s’ha anomenat “palla”). que poden ajudar a entendre els conceptes però que no són idees principals ni continguts bàsics de les lliçons que estudiam. Així, cal llegir tot el material però només memoritzar i ser capaços de desenvolupar les idees que pensam que són essencials, perquè aquestes són les susceptibles de ser demanades. Pots utilitzar esquemes i resums, subratllar… Qualsevol tècnica que et resulti útil és ben acceptada.

learning-365729_960_720

– Esquema mental: és molt interessant que després d’haver estudiat facis una repassada però intentant donar format en l teu cervell a una espècie d’esquema o estructura lògica dels continguts treballats. Així et serà molt més fàcil recuperar una idea concreta a l’hora de l’examen i et sentiràs amb més confiança, fins i tot per a establir relacions amb altres conceptes apresos.

– Memòria espacial i visual: relacionat amb el punt anterior, quan estudiïs reserva’t un temps per a crear-te un mapa visual que t’ajudi a recordar on està col·locada cada paraula, cada títol, les idees… Això et pot ajudar a l’hora de l’examen a recuperar les idees bàsiques i a ser capaç d’enriquir les teves aportacions ampliant-les amb exemples i altres continguts que hi tinguin relació.

– Revisar i repassar: no només mentre estudies, cosa que ajuda a “gravar” dins el teu cervell els continguts apresos i, per tant, et pot aportar una major sensació de control i domini de la matèria, sinó que també és important dedicar, sempre que et sigui possible, uns minuts abans de l’entrega de l’examen a revisar allò que has escrit, les faltes d’ortografia i el sentit de les frases; mirar si has posat el nom (bàsic però que a vegades se’ns oblida)…

Studying

Repartir els temps: la recomanació és que comenceu a contestar els exàmens per les preguntes que pensa que podeu respondre millor i pels continguts que us resultin més fàcils. Així guanyareu confiança i control del vostre propi domini del material estudiat.

Confia en tu mateix i en els teus avanços: si has estudiat el més probable és que aprovis, si l’examen no és massa complicat, i això ja no depèn directament de tu. Pensa que tu fas tot el que és en les teves mans i per això has de tenir confiança i seguretat en tu.

shutterstock_183125153

Bé, això no és una recepta màgica, requereix el teu esforç i la teva dedicació, però no oblidis que a part d’estudiar l’actitud amb què t’enfrontes a un examen també contribueix a la nota final.

Recorda que tu pots superar aquest repte!

Molta sort, força i confiança!

Apunta’t al butlletí d’Autoestima i Salut Emocional

Rebràs mensualment notícies d'autoestima, emocions, sentiments, habilitats socials i benestar emocional.