Després de les vacances de Nadal, encara sentint una certa ressaca de les Festes i amb la ment posada en les torrades, els dimonis i els concerts de Sant Antoni i Sant Sebastià no és fàcil pensar que el nostre dia a dia ha de tornar a la rutina habitual.

 

St.Sebastia

 

Si a tot això a damunt hi afegeixes que per al col·lectiu universitari arriben els exàmens de final de semestre o per als alumnes de secundària continuen els controls periòdics, la cosa encara es complica molt més.

 

shutterstock_79409836

Fa un temps vàrem publicar un post amb 10 consells bàsics per a triomfar en els exàmens. Pens que seria interessant que el poguessis revisar però, a més, jo crec que hi podríem afegir altres qüestions importants com:

 

– Aprendre a discriminar les idees principals. Hem de pensar que en els nostres apunts hi ha anotacions que no són rellevants (el que sempre s’ha anomenat “palla”). que poden ajudar a entendre els conceptes però que no són idees principals ni continguts bàsics de les lliçons que estudiam. Així, cal llegir tot el material però només memoritzar i ser capaços de desenvolupar les idees que pensam que són essencials, perquè aquestes són les susceptibles de ser demanades. Pots utilitzar esquemes i resums, subratllar… Qualsevol tècnica que et resulti útil és ben acceptada.

 

learning-365729_960_720

 

– Esquema mental: és molt interessant que després d’haver estudiat facis una repassada però intentant donar format en l teu cervell a una espècie d’esquema o estructura lògica dels continguts treballats. Així et serà molt més fàcil recuperar una idea concreta a l’hora de l’examen i et sentiràs amb més confiança, fins i tot per a establir relacions amb altres conceptes apresos.

 

– Memòria espacial i visual: relacionat amb el punt anterior, quan estudiïs reserva’t un temps per a crear-te un mapa visual que t’ajudi a recordar on està col·locada cada paraula, cada títol, les idees… Això et pot ajudar a l’hora de l’examen a recuperar les idees bàsiques i a ser capaç d’enriquir les teves aportacions ampliant-les amb exemples i altres continguts que hi tinguin relació.

 

– Revisar i repassar: no només mentre estudies, cosa que ajuda a “gravar” dins el teu cervell els continguts apresos i, per tant, et pot aportar una major sensació de control i domini de la matèria, sinó que també és important dedicar, sempre que et sigui possible, uns minuts abans de l’entrega de l’examen a revisar allò que has escrit, les faltes d’ortografia i el sentit de les frases; mirar si has posat el nom (bàsic però que a vegades se’ns oblida)…

 

Studying

 

Repartir els temps: la recomanació és que comenceu a contestar els exàmens per les preguntes que pensa que podeu respondre millor i pels continguts que us resultin més fàcils. Així guanyareu confiança i control del vostre propi domini del material estudiat.

 

Confia en tu mateix i en els teus avanços: si has estudiat el més probable és que aprovis, si l’examen no és massa complicat, i això ja no depèn directament de tu. Pensa que tu fas tot el que és en les teves mans i per això has de tenir confiança i seguretat en tu.

 

shutterstock_183125153

 

Bé, això no és una recepta màgica, requereix el teu esforç i la teva dedicació, però no oblidis que a part d’estudiar l’actitud amb què t’enfrontes a un examen també contribueix a la nota final.

 

Recorda que tu pots superar aquest repte!

 

Molta sort, força i confiança!

 

 

Apunta’t al butlletí d’Autoestima i Salut Emocional

Rebràs mensualment notícies d'autoestima, emocions, sentiments, habilitats socials i benestar emocional.