Has sentit alguna vegada que el teu món canviava amb tan sols una abraçada? I no dic allò que et corrin papallones per la panxa o que et travessi per tot el cos un calfred, que també es pot aconseguir amb una abraçada, sinó que em referesc a la sensació de tranquil·litat, pau i serenitat que et pot aportar una abraçada ben donada en un moment en què en necessites una.

I és que abraçar i que t’abracin pot resultar molt terapèutic i reconfortant.

 

 

 

Molts estudis han explicat quins són els beneficis de les abraçades. Aquí te’n feim un petit recull:

 

  • Redueix l’estrès: El contacte físic fa que es produeixi al nostre cos una segregació hormonal que ens fa sentir millor. La principal hormona encarregada d’això és l’oxitocina, l’anomenada “hormona de l’amor o de l’afecte”, que alhora que ens ajuda a generar vincles amb les persones, també fa que es redueixi la producció d’una altra hormona relacionada amb l’estrès, el cortisol.

 

 

  • Millora l’estat d’ànim:  Quan abraçam, s’incrementa la segregació de la serotonina, una altra hormona que està relacionada amb la millora de l’estat d’ànim.

 

 

  • Genera confiança i seguretat: El sentiment de suport, acompanyament i protecció que ens pot oferir una abraçada també incrementa la sensació de confiança, vàlua personal, etc. De fet, s’ha comprovat que rebre una abraçada abans de xerrar en públic o abans d’un examen fa que millorem la seva execució.

 

 

  • Eleva l’autoestima: Molts especialistes associen l’autoestima amb el contacte físic que rebem des que som infants. Quan abraçam, ens sentim estimats, segurs, especials i importants per a les persones del nostre voltant, i això alimenta i reforça la nostra autoestima.

 

 

  • Altres beneficis per a la nostra salut física: Diferents estudis mostren que les abraçades relaxen els músculs (s’alliberen tensions), aporten beneficis cardiovasculars, milloren el sistema immunològic (fa que es creïn més defenses -glòbuls blancs), ajuden a descansar i dormir millor, etc.

 

 

Si bé és cert que a la nostra societat el contacte físic a vegades costa que es doni, crec que podem començar a replantejar-nos practicar una miqueta més l’art d’abraçar encara que no hi hagi una excessiva confiança amb la persona amb qui interacciones, tenint en compte que una abraçada incrementa el benestar, facilita la transmissió de sentiments com ara l’agraïment, la pau o l’amor, pot reduir les preocupacions, ajuda a calmar-nos, ens aporta tranquil·litat, etc.

 

 

 

Apunta’t al butlletí d’Autoestima i Salut Emocional

Rebràs mensualment notícies d'autoestima, emocions, sentiments, habilitats socials i benestar emocional.