Què és la dependència emocional?

 

La dependència emocional es caracteritza per crear inestabilitat i destruir relacions en què la persona dependent idealitza i magnifica l’altra persona. I no només passa en les relacions de parella, sinó en les familiars i d’amistat.

 

 

Quan una persona té aquests símptomes, pateix moltíssim, però se sent tan vulnerable que mostra incapacitat per a trencar el vincle.

 

 

Les característiques més usuals de les persones dependents emocionalment són:

  1. Baixa autoestima
  2. Por a la solitud
  3. La prioritat a la seva vida és la relació
  4. Necessitat d’accés continu al company o la companya, el familiar o l’amic/amiga
  5. Autoannulació
  6. Desitjos d’exclusivitat
  7. Necessitat d’agradar
  8. Paper inferior en la relació de parella

 

 

De fet, si cercam al diccionari de la Reial Academia Espanyola, ens apareix la definició de subordinació a un poder, i és que, si ho pensam bé, les persones amb dependència emocional es veuen tan inferiors que sempre tenen el rol de ser menys que l’altra persona.

 

Tu mateix, tant com qualsevol altre a l’univers sencer, mereixes el teu amor i l’afecte”. Buda.

 

Què es pot fer per a acabar amb la dependència emocional?

 

Per a començar, s’ha de reconèixer que hi ha un problema i s’ha de fer un esforç per a rompre les cadenes que no ens permeten ser nosaltres mateixos.

Hem de pensar en el nostre propi benestar i a mimar-nos una mica (mai hi és de més), si volem eliminar la dependència emocional de la nostra vida.

Així, el primer que hem de fer és pensar en nosaltres mateixos.

 

 

Un “tip” molt important és reforçar l’autoestima.

Existeixen moltes opcions per a reforçar-la, des d’acudir a un professional fins a fer biblioteràpia. La qüestió és donar-li importància i adquirir habilitats i coneixements per a treballar-hi.

 

 

Finalment, hem de aprendre a no tenir por d’estar sols o soles, d’escoltar la nostra ment. Estar sols/soles no és dolent; en moltes ocasions és el que necessitam per a trobar-nos. Saber estar amb si mateix/mateixa és una eina molt important per a estimar-nos i per a acabar amb la dependència emocional.

 

La majoria de les pors de ser rebutjat descansen en el desig de ser aprovats per altres persones. No basis la teva autoestima en les seves opinions”. Harvey Mackay

 

El que està per davant de nosaltres i el que hi està per darrere són només petiteses comparades amb el que tenim dins”. Ralph Waldo Emerson

 

Post elaborat amb la col·laboració de Carla Gonzalo

 

 

 

Apunta’t al butlletí d’Autoestima i Salut Emocional

Rebràs mensualment notícies d'autoestima, emocions, sentiments, habilitats socials i benestar emocional.