‘Cos + identitat = la meva decisió’ és el lema d’enguany de la Setmana de l’Orgull LGTBI a Palma.

 

 

Un bon grapat d’activitats  s’inclouen en el marc d’aquesta iniciativa que defensa el dret de poder viure tal com una persona sent i desitja, en llibertat i allunyada d’estereotips de gènere i condicionants socials que marquin com ens hem de comportar, expressar, sentir… pel fet d’haver nascut amb uns genitals determinats.

 

 

Igual que no hi ha una única manera d’entendre la sexualitat, ni la realitat en general, tampoc no hi ha una sola manera d’entendre el gènere.

 

Actualment els termes binaris home-dona, masculí-femení, heterosexual-homosexual… queden curts davant l’enorme diversitat de sexualitats, orientacions al desig, formes d’estimar… que existeixen a la realitat. I és que existeixen tantes maneres de sentir com persones hi ha al món.

 

Precisament enguany l’Ajuntament de Palma centra l’orgull LGTBI en la temàtica “trans”. Però…

 

Realment entenem què és una persona trans?

 

Des de sempre, en el moment del naixement si una persona neix amb penis se li assigna que és un nin i si neix amb vulva es determina que és una nina i, a més, s’espera que es comporti segons el que suposadament estableixen els rols de gènere com allò que és típicament masculí o allò que és considerat típicament femení.

 

Així, una persona transsexual és aquella que no s’identifica i no s’autopercep amb el gènere que li fou assignat en el moment del seu naixement instant en què, pel fet de tenir un penis o una vulva, se li assignà una identitat determinada i que no es correspon amb el sexe sentit (així com se sent i s’autopercep).

 

 

És a dir, un home transsexual seria aquella persona que havent nascut amb una vulva se sent home i una dona transsexual seria aquella persona que havent nascut amb penis se sent dona.

 

I com que la realitat és molt àmplia cal dir que no totes les persones transsexuals necessiten operar-se per a sentir-se home o dona independentment dels genitals que tinguin.  Així, es pot dir que hi ha homes amb vulva i dones amb penis i que es comporten en concordança amb el sexe sentit (gènere).

Sí, sé que inicialment quan es llegeix aquesta afirmació hi ha alguna cosa que ens genera una espècie de confusió. Però tot és fruit de l’educació que hem rebut contaminada de conceptes binaris (tipus “blanc-negre”) i heteronormatius (sexualitat reduïda a relacions home-dona). Sense anar més lluny, la transsexualitat, fins fa res, havia estat considerada una malaltia mental.

 

Iniciatives per la igualtat

 

Les persones transsexuals i totes les vinculades amb les diversitats sexuals han patit i pateixen grans discriminacions.

 

Actualment, a part de la celebració de l’orgull LGTBI, el 28 de juny, moltes són les iniciatives que reivindiquen la igualtat i la no discriminació del col·lectiu LGTBI i també moltes són les entitats que ajuden i donen suport a les persones transsexuals.

 

 

Per a posar-ne alguns exemples a Palma, trobam:

 

Des del Blog d’Autoestima donam suport a totes les iniciatives que aposten per la construcció d’una societat més igualitària per a totes les persones i que promouen viure amb la llibertat de mostrar-se tal qual ets i sents.

 

 

 

 

Apunta’t al butlletí d’Autoestima i Salut Emocional

Rebràs mensualment notícies d'autoestima, emocions, sentiments, habilitats socials i benestar emocional.