Llegir és una acció que ens permet viatjar sense moure’ns del lloc, desconnectar, aprendre…

Però sigui amb un llibre d’autoajuda o amb una simple lectura per a alliberar la nostra ment, ens hem plantejat alguna vegada llegir com si es tractàs d’una teràpia?

 

 

Què és la biblioteràpia?

 

La biblioteràpia és una disciplina que utilitza el contingut dels llibres com a recurs terapèutic.

Com a pràctica general sanejadora, la biblioteràpia defensa que la lectura posseeix unes propietats positives que tenen la capacitat de millorar el nostre benestar.

 

 

Aquest concepte sembla que ha sorgit perquè quan llegim hi ha una tendència a identificar-se amb personatges i amb persones reals, i això pot conduir a copsar certs valors i a prendre’n consciència de les actituds i les habilitats que potser en un moment determinat necessitam reforçar.

 

 

Tipus de biblioteràpia

 

Es pot considerar que n’hi ha dos tipus:

  • Biblioteràpia clínica: té l’objectiu de permetre als lectors i les lectores la modificació d’actituds i conductes. Se sol dur a terme en hospitals i clíniques amb persones afectades de trastorns de la conducta alimentària, trastorns depressius i d’ansietat,… Els llibres solen ser “receptats” per professionals de la psicologia o la psiquiatria.
  • Biblioteràpia evolutiva o de desenvolupament personal: la finalitat és en aquest cas l’ús de la lectura com a eina per al desenvolupament personal. Es pot emprar de forma individual o grupal, preventiva o correctiva en diversitat de llocs i espais (biblioteques, centres educatius…).

Aquí et presentam alguns dels llibres relacionats amb el benestar, emocions i autoestima que tenim disponibles per a préstec a la nostra Biblioteca d’Autoestima

 

 

Deixant de banda els llibres d’autoajuda, hem vist que els beneficis de la lectura són múltiples. Ens pot animar un dia trist, ens pot fer guanyar empatia, ens pot fer desenvolupar la nostra intel·ligència emocional i, fins i tot, ens pot fer millorar com a persones.

 

“Un llibre pot actuar com a estimulant, com a tranquil·litzant… però ha de fer alguna cosa.”

 

Finalment, abans de tancar aquest post i com a estratègia per a poder-te seguir cuidant i estimant, recordar-te que pots unir-te al nostre Grup de Facebook de Salut Emocional i Sexual i estar al dia sobre temes d’autoestima, benestar emocional i salut sexual.

 

 

Post elaborat amb la col.laboració de Carla Gonzalo

 

 

Apunta’t al butlletí d’Autoestima i Salut Emocional

Rebràs mensualment notícies d'autoestima, emocions, sentiments, habilitats socials i benestar emocional.