La respiració, la clau de la vida i del benestar
Durant el naixement, un dels moments més esperats és quan la criatura que acaba d’arribar al món plora, la qual cosa es relaciona amb la primera glopada d’aire que prenem a la vida.
A partir de llavors, la respiració es converteix en un mecanisme que ens acompanya per sempre, fins al final de la nostra existència.
Sí, ja ho sé, fins aquí no hem descobert res de nou, però el que sí que resulta curiós és que, a la respiració, aquest procés que ens ajuda a excretar i eliminar elements que no necessitam del cos, però que a la vegada ens ajuda a nodrir-nos-en d’altres que són essencials per al manteniment de la vida, no se li atorgui més atenció.
La respiració no només és font de vida, sinó de benestar físic, emocional i mental.

Us heu adonat que ens passa quan ens posam nerviosos? Entre d’altres signes, podem sentir pressió al pit, tenir la sensació d’ofegament, que ens costa respirar…

Doncs bé, el ioga, la meditació i altres tipus de pràctiques relacionades amb la relaxació sempre donen especial rellevància a la respiració i, si ho fan, alguna cosa d’especial deu tenir, no ho creis?
El que és clar és que, a la respiració, per ser un procés que feim cada dia, de forma natural i automàtica, ens costa parar-hi atenció.
Però avui, precisament, m’agradaria que féssim un exercici.
Prendrem consciència de la nostra respiració perquè, quan aprenem a detectar-hi canvis, som més conscients del nostre estat físic i mental, i molt més sensibles a percebre els canvis que es poden anar produint al nostre cos.

A més, si aprenem a controlar la nostra respiració, el seu ritme, la seva freqüència, la intensitat, la profunditat… podem emprar-la com a recurs de gestió emocional en moments d’alt estrès, de malestar… i així aconseguir millorar el nostre benestar.
Exemples
A continuació et presentam un parell de vídeos i recursos (dels centenars que hi ha a internet) per ajudar-te a fer un exercici de respiració controlada i sanadora.
En aquest primer vídeo, es mostra com es practica la respiració diafragmàtica i t’ajudarà a centrar-te en les sensacions que et produeix el procés de respirar alhora que et facilitarà reduir l’ansietat, els nirvis, les tensions…
I en aquest segon, trobaràs un exercici de respiració guiada. Si és cert que al principi a vegades aquest tipus d’exercicis poden agobiar una mica, amb la pràctica s’acaba controlant completament el procés de respiració i som capaços d’ajustar-nos perfectament a les instruccions que ens donin o bé aprenem a autoguiar la pràctica.
En definitiva…
Aturar-nos un moment per a parar atenció a la nostra respiració, prendre consciència del nostre cos, dels nostres pensaments… és un acte d’autocura i autoestima. És un autoregal per a la nostra salut mental, emocional i física, i el millor: és GRATIS!

Així que a provar i a gaudir de coses tan fàcils i útils com aquesta!
Ens retrobam al pròxim post…