Hi ha moltes persones que pensen que les coses bones que els passen a la vida són una qüestió de sort, però aquesta manera d’entendre el món és un poquet superficial i simple…

Si t’atures a observar les persones que han aconseguit objectius importants a les seves vides, ràpidament t’adones que darrere on molts veuen simplement una “casualitat” fruit de l’atzar hi ha una dedicació, un temps i un esforç invertits; un camí que s’ha recorregut i en el qual s’han hagut de prendre decisions, fer renúncies, superar més o menys obstacles però ha suposat una aposta personal sota el convenciment de que mereixia la pena seguir endavant per a arribar a assolir l’èxit desitjat.

L’èxit té infinitat de sentits, tants com persones hi ha al món, perquè de manera particular cadascú estableix quines són les seves prioritats, les seves metes i els seus objectius vitals.

Tot i això, encara que l’afany de la psicologia positiva sigui transmetre missatges del tipus “Pots aconseguir tot allò que et proposis”, no ens hem d’enganar perquè l’existència d’esdeveniments i contratemps imprevists que no depenen de nosaltres són una realitat i, al final, fan que d’alguna manera aquell objectiu inicial que t’havies marcat no pugui arribar a ser possible i hagis de redibuixar la meta i refer (que no desfer) el camí ja recorregut.

Sigui com sigui, el que avui et volem presentar en aquest post és un recurs que s’anomena mapa dels somnis o mapa del tresor i que d’alguna manera ajuda a plasmar de manera visual aquelles metes que ens agradaria aconseguir a mitjà o llarg termini, sense oblidar que poden sorgir imprevists.

Particularment, et convidam a elaborar el teu propi mapa. Potser per a començar fer-ne un a un any vista seria el més recomanable, tot i que cada persona n’estableix la temporalitat i la vigència.

ELABORACIÓ

 • Per a elaborar-lo pots emprar retalls de revistes, fotografies, frases, paperets escrits, post-its, algun petit objecte… tot el que tu vulguis i que representi els objectius, les experiències, els somnis, les vivències, els viatges… que t’agradaria que formassin part de la teva vida d’aquí a un any.
 • No hi ha res que no sigui vàlid perquè és el teu mapa i només tu saps què vols incloure-hi.
 • Tot i això, una recomanació molt important per a evitar frustracions: intenta que siguin objectius assolibles, coses que t’agradaria fer o que et passassin…

A partir d’aquí la creativitat juga un paper important en la distribució de tots els elements.

OBJECTIU DEL MAPA

 • Focalitzar l’atenció i els esforços a aconseguir allò que t’has proposat i ajudar a no perdre de vista els objectius que t’has marcat.
 • És una manera de mantenir la motivació i la il·lusió viva en el dia a dia, prenent consciència que el camí que recorrem té algun sentit i ens acosta a allò que desitjam.

REVISIÓ DEL MAPA

 • A mesura que vagin passant els mesos podem anar incloent-hi nous objectius, noves metes… És un mapa revisable i modificable.
 • Tot i això, no t’estranyi  si quan acabi el període de vigència del teu mapa hi ha algun objectiu que no s’ha assolit.
 • Si això passa caldrà revisar els motius pels quals no l’hem aconseguit (és poc realista, no he tingut en compte les petites passes que havia d’anar fent fins a assolir-lo, no depèn de mi, han sorgit imprevists…) i valorar si volem posposar-lo per a l’any següent. 
 • Una altra de les coses que solen passar sovint és que t’adonis que durant el camí has fet altres coses que no tenies planificades i que han resultat ser una autèntica i agradable sorpresa.

Deixa’t sorprendre perquè precisament a la vida també passen coses que escapen del nostre control (bones i dolentes) i de totes sempre podem extreure’n un missatge i un aprenentatge.

BENEFICIS

Construir el teu propi mapa dels somnis aporta beneficis com:

 • Facilitar-te prendre consciència dels teus propòsits i desitjos.
 • Aprendre a visualitzar-los i focalitzar-ne l’atenció.
 • Motivar-te a recórrer el camí per a aconseguir-los.
 • Reforçar la teva capacitat d’adaptació i flexibilitat davant la realitat en canvi permanent.
 • Adquirir habilitats per transformar els imprevists en oportunitats.
 • Identificar i gestionar emocions.
 • Cuidar la teva autoestima perquè mentre elabores el mapa et regales un temps de dedicació per a tu en què t’escoltes, reflexiones sobre la teva vida, sobre les teves necessitats…

T’animes a construir el teu mapa dels somnis?

Apunta’t al butlletí d’Autoestima i Salut Emocional

Rebràs mensualment notícies d'autoestima, emocions, sentiments, habilitats socials i benestar emocional.