Recomanacions per a identificar la ciberviolència de gènere

Et sonen aquestes frases que veus a la imatge?
Doncs aquest tipus de missatges són molt més habituals del que et penses i no sempre només entre el jovent…
La connectivitat constant vinculada a l’ús de les xarxes socials facilita l’establiment de relacions basades en la disponibilitat permanent i entre les parelles joves, sobretot a les al·lotes, massa sovint els seus al·lots els exigeixen saber en tot moment on són i amb qui estan.

La immediatesa inherent al món en línia actual ens passa factura en molts aspectes però quan ens centram en l’àmbit de la parella aquests comportaments esdevenen en la majoria d’ocasions manifestacions de control que en cap cas han de ser confoses amb mostres d’amor.
Has sentit xerrar sobre el ciber control o la ciber violència de gènere?
Doncs, si bé és cert que aquesta es pot manifestar de diferents maneres, aquí te’n mostram algunes de les més habituals en les relacions de parella.
- Que el teu al·lot et demani…
– On ets i amb qui estàs i que et faci enviar-li la geolocalització per a comprovar-ho.
– Quina roba o maquillatge t’has posat i que li enviïs una foto per a corroborar-ho.
– Pels al·lots i amics amb qui xerres a les teves xarxes o que es mostri gelós pels nous seguidors que tens.
– Que li enviïs fotos íntimes i que es mostri molest o enfadat si no ho fas.
- Que et tiri en cara comentaris que puguis fer o et puguin fer altres persones interferint la teva presència en línia i les teves relacions personals.
- Que t’espiï el mòbil o converses i xats privats que puguis tenir amb altres persones.
- Que et critiqui i et faci pressió perquè llevis algunes fotos que tenguis penjades a les xarxes.
- Insistir que li donis les teves claus personals dels teus perfils de xarxes o bé del correu electrònic.
- Exigir resposta immediata per a demostrar que l’estimes, que t’importa i que no passes d’ell…

I què s’amaga darrere tot això…
Doncs diferents investigacions actuals recullen que les al·lotes presenten tendència a normalitzar i justificar el control dins l’àmbit de la parella, la qual cosa és molt preocupant, ja que dificulta la identificació de diferents manifestacions de la violència de gènere.
Així, és fonamental que tinguem clares idees com:
- que el control no és amor
- que és essencial que reaprenguem què significa estimar algú respectant el seu temps, el seu espai i les seves decisions

En definitiva…
Avui dia, tots i totes seguim necessitant recomanacions que ens serveixin com a guia de suport en temes com per exemple: com construir parelles sanes i igualitàries, com promoure l’amor positiu i nutritiu, com reforçar l’autoestima, com preparar-nos per a la vivència i experimentació d’una sexualitat lliure, sana i responsable…
I com que sabem que tot el que implica entendre les relacions humanes i comprendre una mica millor els nostres sentiments i emocions no és un camí tan fàcil com pot parèixer a simple vista, recorda que davant qualsevol dubte que et pugui sorgir, pots contactar amb el servei Sexconsulta de Palmajove i intentarem orientar-te, guiar-te i assessorar-te en allò que necessitis.
