Hi ha diferents tècniques per a reforçar l’autoestima, però avui en aquest post volem presentar-vos la tècnica del mirall, que es pot aplicar tant a la infància i l’adolescència com a la joventut i a la vida adulta.

Ja hem parlat en altres ocasions sobre què és l’autoestima, per què és important, per a què serveix… Reforçar-la pot no tan sols ajudar a millorar el nostre benestar emocional individualment per a veure’ns, sentir-nos i valorar-nos millor, sinó que també pot repercutir en com ens relacionam amb el nostre entorn.

La tècnica és fàcil d’aplicar i es basa a aprendre a identificar els propis punts forts per a potenciar-los i aquells altres aspectes que caldria treballar per a millorar-los.

Cal destacar que la finalitat és prendre consciència de qui ets tu per dins; reconèixer quines són les teves fortaleses, identificar quins són aquells elements que cal revisar i treballar, i també aprendre a centrar l’atenció en tu mateix/mateixa; per tant no és una tècnica que se centri a valorar els trets físics de la persona.

Com aplicar la tècnica del mirall?

  • Intenta fer l’activitat en un moment en què puguis estar tot/ta sol/la, per a evitar així les interrupcions.
  • Centra la teva atenció en la imatge que veus al mirall i respon amb tranquil·litat i sense presses a les següents preguntes:
  1. Què veus al mirall?
  2. Com és la persona que et mira des del mirall?
  3. Vertaderament, la coneixes?
  4. Quines coses negatives té la persona que et mira des del mirall?
  5. Què és el que més t’agrada d’aquesta persona?
  6. Canviaries qualque cosa de la persona del mirall?
  7. Faries cap recomanació o donaries cap consell a la persona que veus al mirall?

Quan t’has respost aquestes preguntes pots tenir una visió més global de tu mateix/mateixa i pots cercar respostes, solucions, alternatives concretes a situacions de millora o problemàtiques que hagis detectat.

No passa res si inicialment et costa trobar totes les teves característiques positives; de fet, hi ha moltes persones a les quals els resulta més fàcil trobar els seus defectes que les seves virtuts, perquè donar valor a les nostres fortaleses no és una feina habitual. En aquest punt crec que cal esmentar com a causes la modèstia i la prepotència, sobre les quals parlarem un altre dia.

Finalment, cal comentar que quan volem treballar l’autoestima també és recomanable recollir informació sobre tu mateix/xa que et puguin donar les persones que et coneixen bé (amistats, familiars…), perquè així pots contrastar la imatge que tens de tu, com creus que et veuen, quina impressió creus que fas i com realment et perceben la resta de persones. Això et pot ajudar també a detectar falses creences o pensaments autolimitats i d’autoboicot que puguis tenir sobre tu per a poder-los treballar, guanyar confiança i sentir-te millor.

Apunta’t al butlletí d’Autoestima i Salut Emocional

Rebràs mensualment notícies d'autoestima, emocions, sentiments, habilitats socials i benestar emocional.