El Dia Internacional per la Despatologització Trans se celebra cada any a l’octubre, motiu pel qual, a totes les activitats emmarcades en la commemoració d’aquesta efemèride, també se les coneix com a accions de l’Octubre Trans.

La iniciativa reivindicativa per a la despatologització trans va néixer el 2009 per iniciativa de la plataforma Stop Trans Pathologization, amb la finalitat d’eliminar totes les categories diagnòstiques que puguin afectar les persones trans. 

En aquest sentit, cal comentar que, el 2018, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) va excloure definitivament el terme reduccionista de transsexualitat de la llista de trastorns mentals però, això no obstant, a la Classificació internacional de malalties (CIE), actualment continua fent-s’hi com a “incongruència de gènere”.

Aquest fet, la transfòbia i les discriminacions cap al col·lectiu LGTBIQ+, encara existents a la nostra societat, són evidències que cal continuar promovent una educació sexual integral, transversal, feminista, que faciliti que es visibilitzin i respectin totes les diversitats, i que també pugui incloure en els continguts, la despatologització total de les persones trans. És a dir, entendre i considerar les realitats trans com una part més de la diversitat humana i no com una incongruència, malaltia o patologia.

Així, des de Palmajove i des del programa d’assessorament psicoafectiu Sexconsulta ens unim a qualsevol iniciativa que reivindiqui poder viure i expressar les diversitats sexuals i les identitats de gènere amb total llibertat tal com les persones sentin i desitgin. 

Apunta’t al butlletí d’Autoestima i Salut Emocional

Rebràs mensualment notícies d'autoestima, emocions, sentiments, habilitats socials i benestar emocional.