Al primer número de la revista “En Pla Tabú”  ja us vàrem fer 5 cèntims sobre “la primera vegada”. 

Per això, aquí et deixam 5 TIPS per si et trobes en aquesta situació!

És la teva decisió triar la persona i el moment

Sense cap tipus de pressió, ni per part de la teva parella ni del teu grup d’amistats. No hi valen arguments com  “ja ho ha fet tothom llevat de mi”, “què pensaran de mí”, “si no ho faig em deixarà per una altra…”.  No te sentis pressionat/da i tria des de la  llibertat, quan pensis i sentis que ha arribat el moment i la persona adequada per a fer-ho.

Has de sentir-t’hi preparat o preparada. 

És una sensació personal i íntima que no depèn de l’edat que tinguis sinó més bé de la seguretat i la confiança que sentis a l’hora de prendre aquesta decisió.

La  penetració no ho és tot! 

Primera vegada no és igual a primera vegada amb penetració. Hi ha tantes primeres vegades com persones hi ha al món. De fet, al llarg de la nostra vida viurem moltes primeres vegades amb diferents persones, de diferents situacions… Reduir la sexualitat a la penetració és reduir moltíssim la gran diversitat de pràctiques sexuals que podem experimentar, a part del coit, i que fins i tot ens poden resultar més plaents: besades, carícies, petting, …

Relaxa’t i gaudeix; no cal saber què fer.

És clar que no naixem sabent-ho tot i , igual que aprenem a caminar, també aprenem a gaudir de la nostra sexualitat. No hi ha fórmules màgiques i no tot el que agrada a una persona té per què agradar a una altra; de fet una mateixa persona pot canviar també al llarg del temps. El més important és saber que aniras aprenent, mentre gaudeixes de les experiències que  tries viure.

Aplica la regla de les 3 “S”: Sexe segur sempre. 

Utiliza mètodes anticonceptius fiables. No hi serveix la marxa enrere, ni tampoc són certs alguns mites sobre fertilitat que hagis pogut sentir. Per a autoestima, per cura de la teva salut sexual i del teu propi cos, i per a poder experimentar la teva sexualitat i gaudir-ne sense riscos, utilitza un mètode anticonceptiu eficaç, preferentment de barrera (condó masculí o femení), per a evitar la transmissió d’infeccions sexuals i/o els embarassos no desitjats. Recorda que el sexe oral també s’ha de practicar de forma protegida usant un condó per a les fel.lacions i una barrera de làtex per als cunnilingus.

Bé! Aquestes serien algunes de les idees principals a tenir en compte per a viure la primera vegada i gaudir-ne d’una manera positiva, sana i saludable. 

Si vols ampliar-ne la informació també pots consultar l’apartat “primera vegada” al web  www.sexconsulta.cat o bé escriure al whatsapp de Sexconsulta 696 483 325, on et respondrem tots els teus dubtes. 

Apunta’t al butlletí d’Autoestima i Salut Emocional

Rebràs mensualment notícies d'autoestima, emocions, sentiments, habilitats socials i benestar emocional.