LA TÈCNICA DEL SANDVITX
Les persones ens comunicam constantment amb paraules, amb els nostres gests, amb el nostre cos, amb el to de veu…
Així, per a mantenir una bona comunicació, entre altres coses, hem de cuidar tant el nostre llenguatge verbal (allò que deim i com ho deim) com els aspectes que conformen el nostre llenguatge no verbal. En aquest sentit, cal recordar que, fins i tot, amb un silenci també podem estar comunicant-nos.
Un moment d’especial interès en la comunicació és quan hem d’emetre una crítica sobre un comportament que ens molesta d’una persona o hem de rebutjar alguna proposta que ens fa.
Avui us presentam la tècnica del sandvitx, una eina senzilla que ens pot ajudar a emetre crítiques constructives o a donar opinions contràries, millorant així la nostra comunicació amb els altres.
En què consisteix exactament la tècnica del sandvitx?
- En primer lloc, cal ressaltar coses positives dels comportaments de la persona, o de les coses que fa bé, de la proposta que ens fan, de les coses que ens agraden d’ella… Es tracta d’expressar de manera clara els aspectes que ens cauen bé realment, i ha de suposar un reforç positiu vertader per a la persona que ho rep.
- Després cal comunicar la crítica o la negativa que volem transmetre i explicar-la justificadament amb la major concreció possible.
- S’ha d’acabar amb un missatge positiu o fent una proposta de millora.
Seguint l’esquema anterior, un exemple d’una crítica constructiva a un comportament d’una persona que ens molesta (com p.ex. arribar sempre tard quan quedem) podria ser el següent:
M’agrada molt quedar amb tu i m’ho pas superbé quan estam junts (punt 1), però que arribis sempre tard em fa sentir malament perquè aquest temps que tu t’endarrereixes jo podria estar acabant de fer altres coses que també són importants per a mi (punt 2). Així, per favor et deman que intentis programar-te bé els temps les pròximes vegades que quedem per a així poder tots dos arribar a la mateixa hora amb totes les feines fetes i no tenir la sensació d’estar perdent el temps mentre t’esper (punt 3).
Un altre exemple en el cas d’haver d’emetre una negativa a una proposta podria ser:
Moltes gràcies per convidar-me a la teva festa. Estic molt content que hagis pensat en mi (punt 1). No obstant això, aquesta vegada no vendré (i aquí pots decidir si expliques o no els motius, tot i que no és cap obligació fer-ho) (punt 2). La pròxima vegada que organitzis una trobada, per favor digues-m’ho i a veure si puc venir-hi (punt 3).
I fins aquí el post d’avui. Esperam que amb entrenament i tenint clars els 3 punts indicats en aquesta tècnica, la vostra manera de comunicar sigui cada vegada més efectiva i us pugueu sentir millor a l’hora d’expressar tant les coses que us agraden de les altres persones com aquelles que us molesten o que us poden resultar incòmodes de dir.
Fins aviat!!