Avui vull parlar-te d’un tema molt important i que potser no coneixes: la intersexualitat.

La intersexualitat és una realitat, moltes persones neixen amb característiques sexuals que no s’ajusten a les categories binàries d’home o dona. Aquestes persones són intersexuals i formen part de la diversitat humana, però la seva existència ha estat invisibilitzada, negada i estigmatitzada durant molt de temps, la qual cosa els ha causat greus problemes de salut, identitat i drets.

Les persones intersexuals poden tenir una varietat de condicions que afecten els seus cromosomes, els seus genitals, les seves hormones o els seus òrgans reproductius. Algunes d’aquestes condicions es detecten en néixer; d’altres es manifesten en la pubertat o en l’edat adulta, i d’altres poden passar desapercebudes durant tota la vida. Per tant, podem dir que no hi ha una sola manera de ser intersexual, sinó moltes.

Tampoc hi ha una sola manera d’identificar-se com a intersexual. Algunes persones intersexuals se senten còmodes amb el sexe que els varen assignar en néixer; d’altres prefereixen canviar-se’l o no definir-se per cap. Algunes persones intersexuals s’identifiquen amb el col·lectiu LGTBIQ+; d’altres, no. La seva orientació sexual també es diversa, ja que poden ser heterosexuals, homosexuals, bisexuals, pansexuals, asexuals, o qualsevol altra. L’important és respectar la diversitat i l’autodeterminació de cada persona.

Lamentablement, això no sempre s’ha fet així. Durant dècades, la medicina ha tractat de “normalitzar” les persones intersexuals mitjançant intervencions quirúrgiques o tractaments hormonals innecessaris i irreversibles, sense el seu consentiment ni el de les seves famílies. Aquestes pràctiques violen els drets humans d’aquestes persones i poden tenir conseqüències negatives per a la seva salut física i mental, com dolor crònic, infertilitat, infeccions, depressió o trauma.

A més, les persones intersexuals sofreixen discriminació i violència per part d’una societat que desconeix la seva realitat i les rebutja per no encaixar en els rols de gènere establerts. Moltes d’aquestes persones viuen en el secretisme, la por i la vergonya, sense poder expressar la seva veritable identitat o accedir als serveis sanitaris, educatius o legals que necessiten.

Per això és urgent visibilitzar i defensar els drets de les persones intersexuals a les Balears i al món. Segons l’ONU i la Comissió Europea, Espanya no respecta els drets de les persones intersexuals i ha d’adoptar mesures per a protegir-les davant la mutilació genital, la discriminació i l’assetjament.

Així mateix, és necessari formar i informar els professionals de tots els àmbits sobre la intersexualitat, perquè puguin oferir una atenció adequada i respectuosa a les persones intersexuals i les seves famílies. És imprescindible comptar amb un equip multidisciplinari especialitzat que els ajudi i acompanyi durant tot el procés, respectant els seus drets i la seva autonomia.

Finalment, és fonamental crear espais de suport i trobada per a les persones intersexuals i els seus afins, on puguin compartir les seves experiències, resoldre els seus dubtes i sentir-se acceptades i valorades. Existeixen diverses associacions que treballen pels drets de les persones intersexuals a Espanya i a Europa, com Brúixola Intersexual, Caminar Intersex, Kaleidos, GrApSIA o OII Europe. T’anim a conèixer-les i a informar-te sobre el tema.

 A Sexconsulta estam per a ajudar-te. Recorda que, si tens qualsevol dubte o consulta relacionada, pots contactar amb nosaltres de manera gratuïta i confidencial.

Apunta’t al butlletí d’Autoestima i Salut Emocional

Rebràs mensualment notícies d'autoestima, emocions, sentiments, habilitats socials i benestar emocional.