Qualque vegada has estat tan angoixat/ada per un examen que no has pogut dormir bé, o concentrar-te? Avui, en aquest post xerrarem de l’ansietat davant els exàmens i de com podem manejar-la perquè resulti productiva.  

L’ansietat és una resposta natural de l’organisme davant una amenaça o una sensació de perill, que té per objectiu afavorir que puguem afrontar situacions amb èxit. Quan es detecta una amenaça es produeix un estat d’activació a curt termini. L’alliberament d’hormones com l’adrenalina permet l’augment del pols i la taxa cardíaca, de manera que el cervell pugui obtenir més oxigen per a desencadenar la resposta necessària de lluita o fugida davant el perill. Aquesta ansietat ens activa i es beneficiosa. 

No obstant això, una d’activació elevada i mantinguda durant un període llarg de temps pot augmentar la probabilitat de desenvolupar problemes de salut, cansament crònic, esgotament, disminució de les defenses, trastorns psicofisiològics, etc. I pot tenir conseqüències negatives per a la salut.  

Un cert nivell d’ansietat davant els exàmens és normal i fins i tot pot ser beneficiós, ja que ens pot ajudar a mantenir la concentració, l’energia per a estudiar i per a rendir més. Però massa ansietat pot desbordar-nos i pot fer que ens desconcentrem, ens falli la memòria i disminueixi el nostre rendiment i el nostre benestar emocional. 

Actualment, el fet que la societat valora cada vegada més les titulacions i potencia la competència entre persones ha incrementat la sensació d’ansietat davant les proves que hem de realitzar per a aconseguir un títol, una oposició o un examen.  

Els alts nivells d’ansietat poden afectar negativament el rendiment cognitiu i acadèmic. Les persones que experimenten ansietat durant un llarg període de temps davant aquestes situacions poden presentar símptomes com marejos, problemes digestius, augment de la freqüència cardíaca, mal de cap i moltes altres dificultats físiques. Però l’ansietat no només es manifesta físicament, sinó que també poden aparèixer dificultats com baix estat d’ànim, estats depressius, obsessió, etc.  

Què podem fer per a manejar l’ansietat davant els exàmens? 

Hi ha estratègies que poden ajudar a reduir l’ansietat davant els exàmens. A continuació pots trobar les següents:  

  • Aprendre a estudiar de manera eficaç és una de les estratègies més importants per a reduir l’ansietat davant els exàmens: elaborar esquemes, subratllar texts, utilitzar mapes conceptuals, memoritzar, la lectura ràpida, etc, són tècniques que poden facilitar l’estudi, entre d’altres. És possible que al teu centre educatiu s’ofereixin classes d’habilitats d’estudi o altres recursos que puguin ajudar-te. Et sentiràs més relaxat/ada si sistemàticament estudies i practiques el material de l’examen. 
  • Estudiar amb temps i establir una rutina constant és important. És millor estudiar a poc a poc i amb temps que estudiar-ho tot d’una vegada. Una rutina pot ajudar-te a reduir el nivell d’estrès i assegurar-te que estàs ben preparat/ada. Experimenta el que et resulta útil i pren les mateixes mesures cada vegada que et prepares per a un examen. 
  • Parlar amb el professor també pot ser útil. Assegura’t de comprendre què s’avaluarà a cada examen i informa’t sobre com preparar-te. A més, explica-li al professor que et sents ansiós/iosa cada vegada que tens un examen. Pot fer-te suggeriments per a ajudar-te a tenir èxit. 
  • Aprendre tècniques de relaxació pot ajudar-te a mantenir la calma i la confiança abans d’un examen i durant aquest. Posa en pràctica tècniques de relaxació com respirar profundament, relaxar els músculs d’un en un o tancar els ulls i meditar. 
  • Dormir molt és important per al rendiment acadèmic. El son hi està directament relacionat. En especial, els preadolescents i els adolescents necessiten un son ininterromput i regular. / Dormir les hores necessàries i dins l’horari de nit és important per al rendiment acadèmic. Dormir de dia, alterar els ritmes normals del cicle de son/vigília associats a foscor/llum pot alterar molt el funcionament correcte del nostre cos. En especial, els preadolescents i els adolescents necessiten un son ininterromput i regular.  

Per a finalitzar, et record que els exàmens o proves són situacions que també es poden veure afectades per factors externs que no podem controlar. Pot ser que aquesta prova no surti exactament com havíem previst o no ens demanin el que pensàvem, però això no ens determina com a persones menys vàlides. Esper que aquest consells et resultin d’utilitat. Molts d’ànims per a superar tot el que vengui! 

Apunta’t al butlletí d’Autoestima i Salut Emocional

Rebràs mensualment notícies d'autoestima, emocions, sentiments, habilitats socials i benestar emocional.