La pressió estètica en un món divers
Actualment, els estàndards de bellesa són més presents que mai, especialment a través de les xarxes socials, on ens bombardegen amb imatges d’un cànon de bellesa irreal i impossible. La pressió estètica que es pateix avui en dia és un fenomen inabastable, a més de perillós per a la nostra salut mental, emocional i física. Per això, és important destacar l’existència de la diversitat corporal i comprendre que tots els cossos són vàlids siguin com siguin.

Els cànons de bellesa han existit des de la prehistòria, variant segons el context històric de la societat. La Venus de Willendorf és considerada un dels cànons de bellesa de dona més antics, tot i que és cert que al llarg de la història també han aparegut cànons masculins com l’Apol·lo de Belvedere o el David de Miquel Àngel, sempre s’ha posat l’accent en les dones. Aquesta pressió estètica s’ha mantingut fins avui, exercint més influència sobre nosaltres i afectant-nos cada vegada en edats més primerenques. És per tot això que es parlarà des d’una perspectiva femenina, essent conscients que és un fenomen que també afecta els homes.
Aquests missatges ens poden dur a conductes insanes i perjudicials per a la nostra salut, i afectar principalment la nostra autoestima, l’autoimatge, i fins i tot crear la idea que és necessària la modificació del nostre cos mitjançant cirurgies i processos mèdics. D’altra banda, influïts pel que hem dit anteriorment, és important destacar com els casos de trastorns de conducta alimentària van augmentant en persones cada vegada més joves.
Si bé és fonamental promoure la diversitat corporal, també és important no romantitzar-la. Hem de tenir en compte que no es tracta de dir que hem d’estimar cada part del nostre cos en tot moment, ja que totes tenim inseguretats. Es tracta d’aprendre a respectar i cuidar els nostres cossos de manera saludable, independentment del seu aspecte físic, evitant que l’acceptació d’aquests es converteixi en una imposició social més.
La pregunta és: I com podem aprendre a valorar-nos i desafiar el sistema d’opressió que hi ha avui en dia? Aquí et deix algunes idees per a començar a treballar-hi:
- Reconeix la diversitat: Totes som úniques i diferents. Acceptar que la diversitat és alguna cosa natural t’ajudarà a apreciar les teves pròpies diferències i les dels altres.
- Tingues una visió crítica sobre les xarxes socials: és fonamental ser conscients de com certes plataformes poden influir en la percepció corporal. Segueix comptes que promoguin la diversitat i divulguin sobre temes com la grassofòbia. Sigues crítica amb aquells comptes que et facin sentir insegura o insatisfeta. Això pot ajudar a millorar la teva autoimatge.
- Parla positivament sobre els nostres cossos: canvia la manera com parles del teu cos i dels altres. En lloc d’enfocar-nos en aspectes negatius, destaquem les coses que estimam i apreciam dels nostres cossos.
- Practica l’autocura: assegura’t que estàs cuidant el teu cos de manera saludable i amorosa; és una primera passa per a sentir-te més connectada i satisfeta amb la teva imatge corporal.
- Posa en pràctica l’empatia amb tu mateixa: evita ser tan dura amb tu mateixa, observa la manera com et parles i pensa si ho diries a una altra persona. Veuràs que solem ser més exigents amb nosaltres mateixes.
Recorda, la diversitat corporal és una realitat que hem de celebrar i respectar. Reconèixer que els nostres cossos són vàlids és fonamental per al nostre benestar emocional, físic, social i sexual. En desafiar la pressió estètica i abraçar la bellesa en totes les seves formes, cream un entorn més inclusiu i compassiu per a totes. Tot això ens permetrà ser cada vegada més a prop d’alliberar-nos de la càrrega de la comparació i de l’autocrítica.
Si en necessites més informació o assessorament, sempre pots contactar amb Sexconsulta. Som aquí per a ajudar-te!