Punts a tenir en compte

Quan vagis a un lloc per primer cop has de tenir en compte:

És normal tenir inseguretat en situacions noves; als altres, també els pot passar i poden sentir els mateixos desitjos que tu de relacionar-se.

fer amics 1

En comptes d’esperar que siguin ells els que s’acostin, pots fer-ho tu. Llança-t’hi, encara que tinguis por a equivocar-te (els altres també en poden tenir). Fes la primera passa, saluda’ls, demana’ls què fan, començant per alguna cosa com:

“Hola, som na Maria (o en Carles, o en Joan o…). Els meus amics són fora i he vingut a veure què es fa per aquí… Què nomeu?”

Hi ha qui pensa que apropar-se als altres és rebaixar-se o que no vol fer llàstima per estar tot sol… Quin error més gros i quina gran manera de seguir sol!

Recorda que tens dret que et respectin, a tenir amics/igues i a fer coses per a aconseguir-los. Confia que els altres joves poden ser tan considerats, amables i bona gent com tu.

Aquestes són algunes cosetes que ens poden servir per a relacionar-nos i fer nous amics:

    1.  Anar a l’encontre dels altres
    2.  Somriure abans de parlar
    3.  Presentar-se a si mateix primer
    4. Fer preguntes als altres
    5. Parlar poc d’un mateix
    6. Demostrar cordialitat
    7. Ser tolerant i optimista
    8. Mirar els altres amb interès
    9. Escoltar amb atenció
    10.  Recordar el que et diuen
    11. Fer proposicions
    12. Posar-se en el lloc de les altres persones

fer amics 2

 

Com diu l’antropòloga Margaret Mead “no hi ha dues persones a les quals agradi la mateixa gent o les mateixes activitats”.
Tampoc entre els amics les coincidències són totals. Quan coneguis gent nova, tingues-ho en compte i dóna-li una oportunitat, encara que tinguin hàbits, opinions o gusts diferents als teus.

Si et llances a l’aventura de conèixer gent nova aquest estiu i superar les teves pors o les reticències, recorda que els nous amics i les amigues no et podran oferir el mateix nivell d’intimitat que els teus col•legues habituals.

Les relacions, per a fer-se profundes, necessiten temps, dedicació i cures.

Això no obstant, si connectes amb gent nova aquest estiu, i sense cap expectativa ni més objectiu que passar una bona estona, els dones una oportunitat per a parlar, anar al cinema o escoltar música plegats, sense adonar-te’n, inicies l’apassionant aventura de l’amistat.

Elisa Múgica i Rosana Bellosta
Assessores psicològiques del CIPAJ i de la Universitat de Saragossa fins el febrer de 2009
Tema: Salut emocional
Data: març de 2006

 

Posam un parèntesi i retornam al mes de setembre.

Bon estiu!

 

 

Apunta’t al butlletí d’Autoestima i Salut Emocional

Rebràs mensualment notícies d'autoestima, emocions, sentiments, habilitats socials i benestar emocional.