L’altre dia vàrem iniciar una lectura que especificava i donava a conèixer les característiques comunes de les persones que tenen una baixa autoestima.

el mon no acaba aquí

Com que es tractava d’una llistat molt llarga, per a no ser extensos, en vàrem fer una primera entrega i, a continuació, en teniu la segona i darrera.

A les primeres 7 característiques esmentades a Autoestima baixa, 1a part, s’hi afegeixen les següents:

8. Temor al fracàs

Es vol arribar i arrasar; no hi ha esforç, perquè la por al fracàs fa témer que les coses no surtin bé i per això es desisteix davant el primer contratemps. S’ha après la impossibilitat (el NO) i no la possibilitat (el SÍ).

9. Teoria 606

Parteix de Paul Ehrlich, el qual desenvolupà un fàrmac contra la sífilis i l’encertà després de 605 fracassos. Valgué la pena?

Les persones amb baixa autoestima no intenten aconseguir l’èxit, ja que no accepten el fracàs que aquest fet pot implicar.

10. Reaprenentatge

L’èxit suposa satisfacció; del fracàs, també se’n pot aprendre alguna cosa, per exemple a corregir. Corregir no és dolent ni humiliant, és aproximar-se al que volem i no hem pogut aconseguir d’entrada.

Tot el que s’ha après pot reaprendre’s: com que ningú ens ha ensenyat a tenir respostes millors, es té tendència a pensar que són les úniques i, per tant, que són inamovibles, però el que és cert és que es poden canviar.

Tot el que hem après pot reaprendre’s.

11. Temor a l’èxit

Quan s’aconsegueix l’èxit, hom no se’n considera mereixedor; es pensa que es tracta d’un fet puntual, producte de la sort.

12. Error de l’endevinador/ra

Com es poden predir coses que no han succeït? No s’és vident, i senzillament no es pot fer.

Els altres no pensen ni senten el mateix que nosaltres; per tant, no podem saber el que pensen o senten.

13. Nul afany de superació

Les persones amb baixa autoestima rebutgen que moltes coses no surtin a la primera perquè creuen que és incompatible amb l’autèntica felicitat. Creuen que l’esforç és inútil, no suporten el dolor i l’eviten; no es veuen capaces d’aprendre, temen desitjar i lluitar.

escalera

14. Filtració negativa

Tendència a no veure la part bona de les coses i a creure’s amb el dret a tot; a vegades quan els nostres somnis no es compleixen ens sentim fracassats.

15. Pensament de tot o res o globalització

Fixar-se sols en la part dolenta equival a veure la meitat de les coses, i precisament les que ens fan mal.

16. Comparació

Creure’s amb dret a tot el que és dolent, poc realista i dolorós.

Ningú és tan bo com per a merèixer-ho tot, ni tan dolent com per a no merèixer res.

17. Menyspreu i raonament emocional

Per exemple el cas d’un oficinista simpàtic i grassonet que es menyspreava constantment i acusava les dones de voler els homes només pel seu físic. Un bon físic, segurament, proporcionarà més oportunitats, com també ho farà el carisma, la simpatia o la popularitat.

El que passava era que no es valorava a si mateix i no potenciava els altres aspectes bons que sí tenia.

18. Necessitat davant desitjos

Les persones amb una baixa autoestima romanen immòbils en la seva segura i còmoda negativitat i pensen que no tenen les mateixes oportunitats que els altres. Les persones amb baixa autoestima quasi mai es regalen res amable, només estan preparades per a veure coses negatives. Amb això no volem dir que allò negatiu no existeixi, ja que ens envolta, però la bellesa i l’alegria també existeixen.

Informació extreta de la lectura del llibre QUIÉRETE MUCHO de RAIMON GAJA SANTANDREU, que tens a la teva disposició a la nostra Biblioteca de Salut del Palmajove

T’has sentit identificad@ amb alguna de les característiques que apareixen a la llista? Ens interessa la teva opinió.

Apunta’t al butlletí d’Autoestima i Salut Emocional

Rebràs mensualment notícies d'autoestima, emocions, sentiments, habilitats socials i benestar emocional.