Reprenem aquest segon post per a continuar parlant de la resiliència. Detallarem alguns exemples d’adversitats de la vida: la mort d’un familiar, el divorci, la separació traumàtica, la malaltia, la pobresa, un accident amb seqüeles, maltractaments, abusos sexuals, abandonament, salut fràgil, hospitalització, incendis, discapacitat, guerra, condicions econòmiques adverses, immigració, violència, quedar-se sense feina… i un llarg etcètera.

resiliencia

Qualsevol de les adversitats esmentades produirà una ferida, un trauma. Sens dubte, es donarà una transformació en la persona que hagi viscut qualsevol d’aquestes experiències, i ja no serà mai la mateixa. Hi haurà un abans i un després  de l’adversitat, ja que sempre deixarà empremta.

Això no obstant, que podem sobreviure a l’adversitat mitjançant estratègies adaptatives positives i mirant cap a un futur. Vivim en una època de canvis continus i accelerats, marcada per profundes transformacions.

Viure en un món incert, encara que ens trastoqui, no significa que no sigui possible afrontar-hi les incerteses. La millor manera de predir el futur és creant-lo, és a dir, donant-li forma.

I com? He considerat que seria útil compartir amb tu  la campanya de l’American Psychological Association que va dur a terme el 2001 per a promoure la resiliència,  que anomenà “El camí de la resiliència”.

El seu objectiu era apropar les claus del que és la resiliència, perquè la població pogués aplicar-les. Partint de la base que la resiliència es pot aprendre, és un procés, i que cada persona presenta el seu propi procés.

resiliencia 2

Els 10 camins per a tenir més resiliència són els següents:

  1. Fer connexions: les bones relacions amb familiars propers, amics i altres persones són importants. Acceptar l’ajuda i el suport dels que es preocupen per tu i t’escolten.
  2. Evitar veure les crisis com a problemes insuperables.
  3. Acceptar que els canvis són part de la vida.
  4. Moure’s cap a les metes, amb objectius que siguin realistes.
  5. Actuar amb decisió contra las adversitats.
  6. Cercar oportunitats per a descobrir-se a un mateix.
  7. Alimentar una visió positiva d’un mateix.
  8. Mantenir la perspectiva de les coses: preveure a llarg termini i saber recontextualitzar els esdeveniments.
  9. Mantenir una actitud optimista, una visió d’esperança.
    “Tracta de visualitzar el que vols, en comptes de preocupar-te pel que et fa por.”
  10. Cuidar-se: estar atents a les nostres pròpies necessitats i als sentiments.

 

+ Informació:

 

Apunta’t al butlletí d’Autoestima i Salut Emocional

Rebràs mensualment notícies d'autoestima, emocions, sentiments, habilitats socials i benestar emocional.