Stop Bullying
Avui ha estat un dia important, per a Miguel, i per a mi també, per haver estat l’elegida i haver compartit la seva història.
Miguel és un jove de 19 anys que ha vingut a parlar amb mi, sense demanar cita. L’he anat a rebre al vestíbul, com és costum quan arriben les assessories de salut. Hem pujat en silenci l’escala fins a arribar al primer pis on hi ha el despatx, des d’on atenc les persones que vénen a consultar en la intimitat i, és clar, amb confidencialitat.
Mentre ens dirigíem al despatx, li he demanat si ja ha vingut en una altra ocasió, ja que creia segur que el recordava; m’ha confirmat que sí, tímidament.
Amb un to de veu baix i mirada vergonyosa, quan li he demanat en què el podia ajudar ha començat dient que m’enfadaria amb ell pel que m’havia de dir.
Li he somrigut i li he dit que la meva feina no era la de renyar ni enfadar-me amb els joves que venien al servei, sinó d’ajudar-los a trobar les eines per a resoldre les seves dificultats; que jo no som ningú per a jutjar-los ni qüestionar-los.
El seu cas no és únic, però és particular, perquè Miguel ha fet un procés i ha crescut amb una mala experiència que ha viscut.
Va venir per primera vegada al Palmajove fa dos mesos i mig, demanant ajuda per a un amic seu, que ho passava malament arran d’haver estat víctima d’assetjament a l’escola on estudiava durant 2 anys seguits. El motiu de la consulta era saber com podia ajudar aquest amic, que no havia volgut venir perquè la situació el superava, encara que ell l’havia intentat convèncer que ho fes.
Vàrem estar cercant recursos i li vaig oferir algunes pautes per a poder treballar el bullying, que és com s’anomena l’assetjament a l’escola.
Avui, 2 mesos i mig després, Miguel ha confessat que el que havia sofert bullying havia estat ell mateix i no el seu amic, però que li feia molta vergonya reconèixer-ho quan m’ho va contar.
Li he dit que d’alguna manera ja ho havia intuït, però que havia de ser ell el que fes la passa i m’ho digués.
M’ha dit que li ha costat molt d’esforç venir a parlar, però que ho ha fet perquè en aquests mesos s’ha adonat que s’havia fet més fort des que ho havia compartit i que havia decidit que volia ajudar altres joves que hi haguessin passat o que hi passassin, i que per això havia vingut.
Li he dit amb admiració que el gest de valentia que havia tingut havia estat molt bé, i que ja podia estar-ne orgullós.
Miguel ha relatat que no entenia què els havia fet perquè la duguessin d’ell.
Li he respost: “Miguel, està clar que no has fet res; allibera’t d’aquesta culpabilitat. El que és probable que hagi succeït és que, simplement, tu has estat l’evidència o el mirall del que ells, els 6 que t’assetjaven dins l’aula, no eren:
– Tu estudiaves i ells no
– Arribaves d’hora i ells no
– Aprovaves les assignatures i ells no
– Feies els deures i ells no
– Eres educat i ells no
– Eres cortès amb els professors i hi tenies bona relació, i ells no…
I en comptes de ser autocrítics i posar-se les piles i estudiar, varen optar per canalitzar la seva frustració a través de tu, i per això et menyspreaven i humiliaven.”
L’assetjament va durar dos llargs anys, en què Miguel es va mantenir passiu amb el seu silenci esperant que el curs avançàs, fins que va arribar el gran dia, el dia en què va finalitzar el curs i va anar a un altre centre perquè havia de començar el batxiller.
Avui Miguel vol ajudar a sensibilitzar del mal que es pot fer assetjant les persones i que se’n prengui consciència; se’ns dubte, avui, després d’haver parlat amb ell, Miguel ha entrat a formar part de la llista de les persones a les quals admir.
Tot un exemple de valentia i generositat.
Quan li he donat aquest text per a llegir-lo abans de publicar-lo, amb el seu vistiplau, li he demanat si hi volia afegir alguna cosa més.
M’ha dit que hi volia afegir dos consells:
1. Que si li passa a algú demani ajuda i no quedi en silenci.
2. Que no esperi que canviï la situació, que ho conti.
ON ANAR?
Aquí teniu una llista de llocs on anar a les Balears.
Fins als 18 anys
Fundació ANAR
900 20 20 10
116 111
Institut per a la Convivència i l’Èxit Escolar
971 17 75 47
convivexit@caib.es
Oficina dels Drets del Menor
Tel. 971 17 70 95
Majors de 18 anys
Fundació ANAR
600 50 51 52
91 726 01 01
Altres
www.acosoescolar.info
www.protegeles.com