“Dejarse llevar, suena demasiado bien jugar al azar, nunca saber dónde puedes terminar , empezar … “ no ho poden dir millor els de Vetusta Morla.

 

Defineixen molt bé el moment, la sensació del que és el flow, fluïr, que és el tema que he elegit per aquest nou post.

Tal vegada te demanaràs, i què és això de fluïr?. Ara mateix ho sabràs amb un senzill exemple.

Cada cop que has tengut la sensació de que t’havia passat volant el temps, has tengut un moment flow en el que has desconnectat, t’has deixat endur i t´has sentit fantàstic@ i tot acompanyada d’una sensació d’autèntic benestar.

Si te fixes, estam dins una cultura en la que se’ns recomana per tot arreu fluïr com a prescripció de salut per anar menys estressats, contracturats, malhumorats, sense temps, depressa… però alhora el que precisament s’està afavorint, i aquesta és la paradoxa, és just el contrari. Sens dubte una gran contradicció i també una llàstima.

flow-1

Per aquest motiu ens sorpren trobar de tan en tan en els mitjans de comunicació la història de  la vida d’alguna persona anònima o coneguda. Que en un punt d’inflexió en la seva vida: una malaltia greu, un accident, un ensurt de salut… ha obert els ulls i ha fet un canvi radical  en la seva vida per intentar començar una nova etapa amb menys pressió i ha pogut fluïr manifestant lo molt que li aporta aquesta etapa flow.

Però no penseu que aquesta paraula ha caigut del cel, sinó que té un sentit. Aquest terme ve acunyat pel psicòleg  Mihály Csíkszentmihályi  que estableix la teoria de que la gent és més feliç quan està en un estat de “fluïr” .

Què és fluïr?

 1. Estar concentrat o absort en una activitat o situació
 2. Hi ha d’haver equilibri entre la complexitat de la tasca o situació i les nostres habilitats , és a dir, que la tasca o situació no sigui ni massa fàcil que connectaria amb l’aburriment ; ni difícil que podria connectar amb la fustració.
 3. objectius realistes, ja ha aparegut aquest punt en altres posts, no demanar més del que podem o no depen de nosaltres.
 4. Controlam menys, som menys cosncients, afluixam i per tant tenim la particular sensació de que el el temps ens ha passat volant.
 5. Percepció d’una sensació gratificant, de benestar.

 

grafica flow

 

Qualsevol persona té la capacitat de fluïr si es donen les caracteristiques esmentades abans.

 

Amb què podem fluïr? Algunes pistes…

Podem aconseguir aquests estat emocioanl psoitiu realitzant qualsevol tipus d’activitat. Fixau-vos en el detall de que la particularitat de cada persona farà que el que a hom el fluïr a una altra persona l’aburreix o desagrada.

Malgrat siguin genials activitats com ioga, meditació, mindfulness com a pràctiques per a treballar la consciència i plenitud; no necessàriament han de ser aquestes opcions. Es tracta de conneixer-se bé per poder cercar i trobar aquelles activitats que ens permetin fluïr.
Alguns exemples per què us en faceu una idea:

 • la pintura
 • la fotografia
 • practicar un esport
 • mantenir una conversa interessant amb algú
 • escoltar música
 • mirar una pel.lícula
 • cuinar
 • Aturar el telèfon per no estar pendent de res

 

Recorda que per gaudir del teu moment flow és indispensable deixar-te endur i alhora; donar-te permís per gaudir.

Si no, el que succeirà serà que tendràs el paradís davant tu i no podràs gaudir-lo al 100%. Aquests és un dels handicaps de moltes persones en aquests moments.

T’animes a fluïr?

Si vols aprofondir sobre el tema, te recoman aquest video del pare d’aquest moviment flow , en el que ho explica amb més detall. Dura uns 18 minuts, però si t’agrada el tema, val la pena.

Apunta’t al butlletí d’Autoestima i Salut Emocional

Rebràs mensualment notícies d'autoestima, emocions, sentiments, habilitats socials i benestar emocional.