Arran de la meva presentació la passada setmana, he pensat que podria resultar interessant començar a elaborar el meu primer post temàtic escrivint sobre com presentar-nos davant dels altres.

 

No em referesc a xerrar davant un gran públic, si no a situacions més quotidianes com quan ens presenten algú per primera vegada, bé sigui a una festa o quan hem anat a una feina nova, per exemple.

 

Presentacion6

 

Normalment no hi ha cap problema quan els que xerren són els altres però en el moment que arriba el nostre torn de presentació a vegades no sabem què hem de dir ni com hem de comportar-nos.

 

 

Alguns elements que podem tenir en compte:

 

1. Context: Hem de tenir molt clar quin és el nivell de formalitat de l’entorn ja que aquest determinarà quins són els patrons de conducta més adequats per a la situació. És a dir, no ens comportarem ni ens vestirem igual a la festa d’un amic on coneixem gent nova que a una primera trobada amb els nous companys de feina.

Presentacion2

 

2. Llenguatge no verbal: la comunicació no només està en allò que deim si no també en la nostra mirada, en la forma com estrenyem la mà, en els nostres gests… Per a transmetre seguretat i confiança és important que hi hagi congruència entre allò que expressam de forma verbal i allò que donam a entendre amb el nostre llenguatge corporal.

 

3. La nostra autoconfiança i autoestima: juguen un paper molt important per la seguretat o la inseguretat amb la qual assumim aquesta primera trobada amb altres persones. Si tenim una autoestima alta, tenim clars els nostres punts forts i febles i ens proposam sortir airosos d’aquesta situació emprant totes les eines i estratègies personals, tindrem la sensació de control de la situació i guanyarem en autoconfiança.  Presentacion

 

4. Experiències prèvies i personalitat: si estam acostumats a conèixer persones noves, som extravertits o si tenim facilitat de paraula ens resultarà més senzill controlar aquest tipus de situacions d’interacció interpersonal. No obstant això, si no tenim aquestes característiques personals, la bona notícia és que les nostres habilitats socials es poden entrenar i podem aprendre “trucs” per a poder sentir-nos més competents i hàbils quan ens relacionam amb els altres.

 


Precisament… xerrant de “trucs” i tenint present que aquest tema dóna per a molt he pensat que al proper post inclouré alguns consells pràctics per a millorar la nostra “carta de presentació” davant els altres.

 

Continuarà…

Apunta’t al butlletí d’Autoestima i Salut Emocional

Rebràs mensualment notícies d'autoestima, emocions, sentiments, habilitats socials i benestar emocional.