Què demanes al 2016?
Poc a poc anam consumint els darrers dies d’aquest 2015 i és el moment en què moltes persones aprofitam per a fer balanç del que ha estat l’any que deixam enrere.
Cadascú sap si ha aconseguit tot allò que volia i si ha fet tots els “deures” que s’havia plantejat a l’inici de l’any. Segur que uns haureu complit alguns dels plans o quasi tots, d’altres tindreu la vostra particular llista a la meitat o encara plena de coses per fer.
Sigui com sigui, pens que està molt bé fer aquesta revisió anual tot i que potser estaria millor si anàssim avaluant el compliment de les nostres propostes personals poc a poc i en terminis més curts per a ser conscients de tots els notres avenços i de tots aquells aspectes que necessitam anar millorant.
Tot i això, el que no hem de perdre de vista és la importància d’aprendre a establir objectius per a facilitar el seu compliment i no frustrar-nos en l’intent. Així que a continuació us planteig…
“Trucs” per a marca-nos metes per a aquest 2016:
1- Les metes específiques i realistes són les més fàcils de complir. Quan es tracta d’aconseguir un canvi, les persones que tenen èxit són les que fixen metes realistes i específiques. Per exemple, “Em propòs reciclar les botelles de plàstic, el vidre, les revistes i els diaris” és una meta molt més senzilla d’assolir que “Em propòs fer alguna cosa pel medi ambient”. També és important fixar-se un nombre de metes realistes. És millor fixar-ne poques i aconseguir-les que no moltes i que després es perdin pel camí.
2- Es necessita temps perquè un canvi es converteixi en un hàbit establert. Probablement si et proposes per a aquest 2016 fer més exercici físic, aconseguir-ho et durà un parell de mesos abans que un canvi com seria anar a fer exercici tres vegades a la setmana es converteixi en part de la teva vida. Això passa perquè el teu cervell necessita temps per a acostumar-se a la idea que el teu nou hàbit és part de la teva rutina regular.
3- Repetir una meta fa que perduri i es mantingui present. Expressa la teva meta en veu alta cada cert temps per a recordar-te a tu mateix/a què vols aconseguir i per a què t’estàs esforçant i si no escriure-la també ajuda. Cada vegada que recordes la teva meta entrenes el teu cervell perquè faci possible assolir-la.
4- Complaure altres persones no funciona. La clau per a fer que un canvi sigui permanent és trobar que el desig neixi de tu. Has de fer-ho perquè realment vols, no perquè un amic, amiga, entrenador, pare o una altra persona vol que els complaguis. Serà més difícil mantenir-te enfocat i motivat si fas alguna cosa per obligació o per a satisfer una altra persona.
5. Els impediments no signifiquen fracassos. Les equivocacions són part del procés d’aprenentatge. Pot ser que necessitis diversos intents per a aconseguir la teva meta, però això no importa; és normal que t’equivoquis o que et rendeixis algunes vegades quan intentes fer un canvi. Així que recorda que totes les persones cometen errors i no et preocupis en excés per això; simplement recorda’t a tu mateix/a que pots continuar el compliment de les teves metes si t’ho proposes.
Bé, aquí tens alguns consells per a fer els teus plans però recorda que tu ets qui decideix com escriure la teva pròpia història.
Quina història vols contar quan acabi el 2016?