Continuant amb el post dedicat a la vida saludable de fa uns dies, ens centrarem en aquesta ocasió en la dimensió emocional i psicològica de la vida saludable.

 

Algunes de les propostes en aquest sentit són:

 

  • Envoltar-se de gent positiva i nutritiva: compartir la nostra vida social amb persones que ens semblen interessants, amb qui podem expressar-nos tal com som (la naturalitat i la senzillesa per a mi també són essencials), de qui i amb qui podem aprendre, créixer junts, fer projectes…

shutterstock_204448075

 

  • Humor i positivitat: és clar que la vida no sempre és de color de rosa i en els moments de dificultats és important cercar totes aquelles eines que tenim per a poder superar-les. Tenir una perspectiva objectiva pot ajudar però intentar extreure aprenentatges i la part positiva fins i tot en els moments difícils ajuda a l’autoconeixement i al creixement personal.

 

  • Oci: per a poder gaudir realment de la vida hem de poder tenir temps lliure per a dur a terme les activitats que ens agraden i que no feim per obligació. Aquells moments en els quals perdem la noció del temps i de l’espai (moment Flow), quan realment la nostra ment es desconnecta de les preocupacions i podem dedicar-nos realment a les coses que ens apassionen.

shutterstock_107100665

 

  • Donar-nos espai i saber dir que no: donar-nos permís per a no haver d’estar constantment complint demandes i expectatives dels altres, per a no haver d’atendre peticions o adquirir compromisos que no podem o volem assumir. Dir que no no ens fa més males persones sinó que ens permet donar a conèixer on són els nostres límits (un altre dels aspectes que pens que és fonamental per a cuidar el nostre benestar mental).

 

  • Aprendre a reconèixer i expressar les nostres emocions: és l’única manera d’aprendre a gestionar-les i canalitzar-les de forma adaptativa (escriure, pintar, escoltar música, sortir a córrer…)

 

  • Fer coses noves i tenir objectius: és una manera de mantenir-se actiu i intentar superar-se cada dia (aprendre un idioma, apuntar-se a un curs, anar de viatge a descobrir noves cultures…)

shutterstock_235639471

 

  • Renovar el look-vestuari: no es tracta de gastar-se molts doblers en modes sinó de sentir-se còmode i a gust amb l’aparença que un té. A vegades sentim la necessitat de “reciclar-nos” en aquest aspecte i també ens pot reportar benestar fer-ho.

shutterstock_181785998

 

  • Menys estrès i autoexigències: hem de poder tenir temps per a dinar, per a descansar, per a dedicar-nos a les coses que ens agraden… A vegades assumim masses responsabilitats que ens fan sentir desbordats. Planificar-se i saber posar límits són dos dels elements essencials que hem d’aprendre a posar en pràctica.

shutterstock_159580958

 


Així que… hi ha molts ingredients que es poden combinar com un vulgui, al gust del consumidor. Jo pens que no hi ha una fórmula màgica sinó que el més important és escoltar-nos i permetre’ns provar les combinacions d’elements que creguem oportuns.

 

Evidentment, aquí només et present un petit recull, però… i tu,

tens algunes altres propostes per a mantenir una vida sana?

Apunta’t al butlletí d’Autoestima i Salut Emocional

Rebràs mensualment notícies d'autoestima, emocions, sentiments, habilitats socials i benestar emocional.