Ser una persona creativa no és una qüestió d’herència ni tampoc és un tret de personalitat. Tots i totes naixem amb un potencial creatiu que podem desenvolupar i entrenar. Simplement es tracta de proposar-s’ho!

 

 

 

Però, què és la creativitat?

La creativitat és la capacitat de crear o inventar coses o idees noves a partir del que ja es troba present a les nostres vides. Tot i que molta gent pensa que la creativitat només fa referència a temes artístics com pintar un quadre, compondre una cançó o escriure un llibre, la realitat és que està present a qualsevol àmbit de la vida.

Una persona creativa és capaç de trobar amb facilitat solucions i idees per resoldre problemes inesperats, la qual cosa suposa tenir una habilitat especial per a adaptar-nos a un entorn en continu canvi.

 

Recomanacions

A continuació, realitzam un recull d’algunes recomanacions per a potenciar la teva creativitat:

 

  • Escriure: aventurar-te a escriure qualsevol cosa (tema lliure), crear un blog i xerrar de coses que t’agradin encara que no siguis un expert o experta en el tema.
  • Duu una llibreta: et pot servir per escriure, dibuixar en els temps morts, apuntar idees… De fet, és molt important que, quan tinguis una idea, l’apuntis perquè no se t’oblidi, ja que, a vegades, les bones idees són molt volàtils.

 

 

  • Descansa la teva ment i desconnecta de les tecnologies: és important, de tant en tant, allunyar-nos de la gran quantitat d’informació que ens arriba a través dels dispositius electrònics i mòbils, i recordar fer pauses quan estiguem treballant, estudiant… Cal cercar espais per tenir la ment en blanc, per recarregar piles i per renovar energies ja que ajuden a fomentar la nostra productivitat i també la nostra creativitat. Si en algun moment vols que se t’ocorri una idea i aquesta no apareix, relaxa’t, surt a passejar, fes exercici físic (qualsevol activitat que et resulti agradable) i deixa passar un temps. Potser no és el teu moment! Si et forces a trobar-la, augmentarà la teva ansietat i angoixa i et bloquejaràs. A vegades, les millors idees arriben en els moments menys esperats (dormint, somniant, conduint, mirant la televisió…).

  • Romp amb els costums que t’impedeixen innovar. Atreveix-te a fer coses diferents! Per exemple, pots escoltar música diferent a la que escoltes normalment, visitar llocs nous, intentar analitzar els problemes des de diferents perspectives… Oxigenaràs el teu cervell i l’ajudaràs a despertar noves maneres de pensar.

 

 

  • Envolta’t de gent creativa, comparteix idees… L’intercanvi d’opinions i punts de vista resulta molt enriquidor i ens permet aprendre i adquirir noves formes de fer les coses.

 

 

  • No et posis límits i permet-te cometre errors: confia en les teves possibilitats. Entrenant la capacitat creativa s’aconsegueix ser més creatiu o creativa. El més important és no rendir-se i practicar, practicar i practicar. En aquesta línia, cal recordar que…

 “Un aspecte essencial de la creativitat és no tenir por al fracàs.” – Edwin Land.

 

 

Apunta’t al butlletí d’Autoestima i Salut Emocional

Rebràs mensualment notícies d'autoestima, emocions, sentiments, habilitats socials i benestar emocional.