Canvi d’hora, sí? Canvi d’hora, no? A part del debat social, polític i/o econòmic que pot generar aquest tema, avui volem exposar quines conseqüències té a nivell psicològic i emocional el canvi horari d’estiu a hivern.

L’explicació de per què ens afecta o ens pot afectar el canvi d’hora, la trobam que l’exposició a més o menys hores de llum solar afecta la química del nostre cervell (bàsicament, l’hormona melatonina i altres neurotransmissors com la dopamina, la serotonina…) que s’encarrega de “controlar” i regular els nostres cicles de son i vigília (dormir o estar despert/ta).

D’aquesta manera, el  nostre “rellotge intern” marca uns ritmes que estan més associats a l’horari lumínic que a l’horari marcat oficialment.

És precisament per aquest motiu que hi ha persones que es poden sentir més cansades, amb més son, més apatia o menys energia, perquè hi ha una incongruència entre l’hora establerta per un rellotge extern i l’hora que el nostre cervell interpreta que és en funció de la llum solar.

Però no hem de perdre de vista que, com que cada persona és un món, no tothom ha d’experimentar aquests efectes i, en cas d’experimentar-los, es poden viure de manera diferent.

Així, trobarem persones més sensibles als canvis i als processos d’adaptació (o persones amb ansietat o altres problemes associats amb l’estat d’ànim) que poden patir, a més del que hem comentat abans, més irritabilitat, falta de concentració, tristesa, malenconia, problemes de son… que s’espera que vagin remetent a mesura que el cos, la ment i el cervell es van acostumant al nou horari (si no fos així, cal consultar-ho amb un/una professional).

RECOMANACIONS

El canvi d’hora sol dur associada una sèrie de canvis forçats de rutines i hàbits, que també influeixen de manera directa en tot el que s’ha exposat fins ara (menys hores de llum per a poder gaudir del temps personal, d’oci; entrar o sortir de la feina o de classe amb fosca…) .

En aquest sentit, a continuació compartim algunes recomanacions per a tenir presents a l’hora d’adaptar-nos-hi millor.

  • Canviar l’horari de son alguns dies abans, adaptant-lo al nou.
  • Cercar alguns moments del dia en què puguem realitzar alguna activitat a l’aire lliure, exposats a la llum solar.
  • Seguir un estil d’alimentació saludable.
  • Realitzar activitat física d’intensitat moderada regularment.
  • Activar-se i vèncer la peresa, perquè hi ha activitats que, encara que sigui fosc, es poden continuar fent igualment; que el tema de fa fosca no sigui una excusa per a fer vida sedentària i rutinària!
  • Promoure activitats d’oci, creatives, i que ens resultin agradables el temps que siguem a ca nostra.
  • Mantenir el contacte amb la nostra xarxa social (família, amistats…) per a fomentar la distracció, l’enriquiment i la comunicació; l’expressió de sentiments i emocions; en aquest moment de pandèmia, i complint amb les mesures sanitàries establertes, apostam per promoure que aquestes trobades tinguin lloc al món en línia (videotelefonades, whatsapp, telefonades…).

Apunta’t al butlletí d’Autoestima i Salut Emocional

Rebràs mensualment notícies d'autoestima, emocions, sentiments, habilitats socials i benestar emocional.