Dia Internacional de les Dones
Aquesta setmana es commemora el Dia Internacional de les Dones i per aquest motiu volem dedicar el nostre post a conèixer un poquet millor d’on prové aquesta efemèride.
Tot i que inicialment el 8 de Març nasqué amb caràcter de reivindicació laboral, actualment és el dia en què es fa visible la contínua lluita per la consecució de la igualtat de drets i oportunitats de les dones en tots els àmbits (social, laboral, familiar, educatiu, sanitari, jurídic…).

Un poc d’història…
Oficialment, l’ONU va fixar el Dia de les Dones en el 8 de març el 1975, però la reivindicació de la igualtat dels drets laborals de les dones té un llarg recorregut històric.
Algunes (que no totes) de les dades més rellevants les trobam en esdeveniments com els ocorreguts:
– El 8 de març de 1857. Un grup de treballadores tèxtils decidí manifestar-se als carrers de Nova York per a protestar davant les miserables condicions laborals que tenien, visibilitzant així de manera pública la lluita pels seus drets laborals.
– Nova York i Chicago, el 28 de febrer de 1909, varen acollir un acte que varen batejar amb el nom de “Dia de la Dona”, organitzat per destacades dones socialistes com Corinne Brown i Gertrude Breslau-Hunt.
– A Europa, va ser el 1910 quan, durant la 2a Conferència Internacional de Dones Socialistes, celebrada a Copenhaguen, es va decidir proclamar el Dia Internacional de la Dona Treballadora. Com a conseqüència, el mes de març de 1911 se celebrà per primera vegada el Dia de la Dona a Alemanya, Àustria, Dinamarca i Suïssa. S’organitzaren trobades en les quals les dones reclamaren el dret a votar, a ocupar càrrecs públics, a treballar, a la formació professional i a la no discriminació laboral.
– El març de 1911 ocorregué l’incendi d’una fàbrica de camises a Nova York en la qual varen morir 123 dones i 23 homes. Les treballadores i els treballadors no varen poder escapar perquè els responsables de la fàbrica havien tancat totes les sortides, una pràctica habitual en aquella època per a evitar robatoris de materials.

Així, com podeu observar, la lluita per la igualtat dels drets de les dones no és una qüestió recent, sinó que es tracta d’una història de llarg recorregut.
I no us deixeu enganyar perquè tot i que s’ha avançat molt en la promoció de la igualtat de drets de dones i homes, encara queda molt per fer, tal com ja comentàrem a anteriors posts com a Dia Internacional de les Dones, Les dones al món laboral o Impulsant la visibilitat de les dones.
La sensació és que la igualtat formal s’ha aconseguit però no passa el mateix amb la igualtat de tracte i oportunitats i per això basta que mireu les desigualtats que encara existeixen avui en dia com els sostres de vidre, desigualtats salarials, càrrega de treball familiar de les dones, desigualtats de disposició de temps d’oci, violències masclistes…
Només a través de la conscienciació, sensibilització i educació en igualtat (coeducació) en tots els sectors de la població aconseguirem una autèntica transformació social i una societat més compromesa i igualitària.