Com millorar la nostra autoestima?
Què és l’autoestima?
L’autoestima és el conjunt de creences, percepcions, avaluacions i pensaments que tenim sobre nosaltres mateixos/eixes; la valoració que ens feim a partir de les nostres experiències.
En altres paraules, l’autoestima mai dependrà del que tens, del que saps o del que ets, sinó de la mesura en què ens sentim valorats, estimats i acceptats per part de nosaltres mateixos/eixes, però també pels altres.

Autoestima sana o problemes d’autoestima?
Les persones amb una autoestima sana se senten bé amb si mateixes i aprecien la seva vàlua personal.
Al contrari, a les persones amb problemes d’autoestima, els costa molt identificar les seves fortaleses, les seves capacitats i habilitats, i tendeixen a no valorar-se; presenten en moltes ocasions un pobre autoconcepte.
Aquests “autoboicots” i creences limitants, sostinguts en el temps, perjudiquen el nostre benestar emocional i no ens permeten viure plenament les oportunitats que ens presenta la vida.
És per aquest motiu que avui et volem presentar alguns “tips” per a millorar o reforçar l’autoestima.

RECOMANACIONS
- Posa el focus d’atenció en les teves fortaleses i habilitats, en les coses que fas bé, i deixa de banda l’excessiva autocrítica o els pensaments negatius.
- Canvia el teu diàleg intern per un de més motivador, positiu i nutritiu. Elimina els “no puc” per “ho intentaré”…
- Allunya’t de la perfecció. No podem ser bons en tot.
- Prova coses noves, experimenta diferents activitats que et permetin desenvolupar les teves aptituds o adquirir noves habilitats.

- Perdona’t els errors i considera’ls com a oportunitats d’aprenentatge.
- Identifica què pots canviar i què no. Sempre ets a temps d’incloure a la teva vida hàbits saludables, a allunyar-te d’elements tòxics (persones, amistats, familiars, feina…).
- Defensa les teves opinions i idees; són tan vàlides com les de qualsevol altra persona.
- Redueix les activitats que et provoquin estrès o ansietat en la mesura que et sigui possible.

- Marca’t metes realistes i assolibles i dissenya un pla d’acció, anotant-ne els progressos. Així podràs adonar-te dels reptes que vas superant, i no oblidis gaudir d’aquest camí.
- Participa en alguna activitat amb finalitat social (per exemple, voluntariat, ajudar algun veïnat major, fer una marató amb fins benèfics…).
- Fes exercici i activitat física.
- Adopta una actitud positiva, pràctica, i promou el sentit de l’humor.

- Gaudeix del que facis.
- No et comparis amb ningú. Envejant o idealitzant la vida dels altres, l’única cosa que aconseguiràs serà sentir-te malament. Totes les persones tenim coses bones per a aportar.
- Reserva i regala’t autocura: espais i moments per a tu, per a mimar-te, escoltar-te i fer aquelles coses que t’agradin.

- Tracta’t amb respecte i afecte.
- Practica l’agraïment. Per exemple, fes una llista cada dia abans d’anar a dormir de les coses bones que t’ha aportat la jornada; dóna les gràcies a les persones que t’aporten coses positives o que t’ajuden a fer més fàcil el dia a dia….
