Els llibres són uns fantàstics transmissors de coneixements, valors i actituds. A través seu podem submergir-nos en mons imaginaris, en relats emotius, en històries fascinants, i alhora també podem aprendre i descobrir  moltíssimes coses de diferents temes: cultura, tradicions, cuina, ciències…

Els darrers anys els llibres també han reforçat el seu caràcter pedagògic i didàctic especialitzant-se en qüestions com la coeducació o l’educació en igualtat.

Així, en el marc del 8M, Dia Internacional de les Dones, avui en aquest post farem un recull d’alguns títols de literatura feminista infantil, adolescent i juvenil perquè així tingeu algunes bones referències en aquestes temàtiques.

Avís: Cal comentar també que alguns d’aquests títols, els tenim disponibles per a préstec a la Biblioteca de Palmajove. Podeu consultar el material de la Biblioteca aquí).

Llibres infantils

Encara que tenen uns anys i se’ls considera clàssics en la matèria, L’Artur i la Clementina o Rosa caramel (Editorial Kalandra) inclouen continguts encara vigents avui en dia i que faciliten el trencament d’estereotips de gènere. En la mateixa línia s’han d’esmentar altres llibres com Hi ha res més avorrit que ser una princesa rosa? (Ed.Thule), La princesa rebel (Ed. Blume) o Les princeses també es tiren pets (Ed. Algar).

 Jo vaig amb mi, Les nenes seran el que vulguin ser o Quan les nenes volen alt són tres llibres de l’autora Raquel Díaz Reguera i transmeten la idea que les nines poden aconseguir arribar allà on vulguin desafiant tots els límits imposats socialment tan sols pel fet de ser nines.

Altres llibres com Un conte propi (Pandora Mirabilia), la Col·lecció Antiprincesas (Ed.Chirimbote) o Pioneras: mujeres  que abrieron camino (Ed. Anaya) proposen visibilitzar la contribució de les dones a la història.

Finalment, altres autores i autors reescriuen alguns contes tradicionals amb una perspectiva feminista. Algunes d’aquestes propostes són Érase dos veces (Ed. Cuatro Tuercas), en què es reinterpreten les històries de la Blancaneus, na Ventafocs o també de la Caputxeta Vermella…

Alguns títols de literatura feminista per a adolescents

Tot i que a certes etapes del desenvolupament ens és complicat garantir l’encert al 100% amb algunes recomanacions bibliogràfiques, ja que hi influeixen els gusts, el grau de maduresa de l’adolescent, la seva capacitat analítica, d’abstracció i anàlisi, pensam que alguns llibres que podrien encaixar a partir dels 11-12 anys serien els que a continuació citarem.

Repetim, alguns poden arribar a les mans de les i els adolescents abans o després, però el més important és el suc que en poden treure i els valors que transmeten en matèria d’igualtat.

Llibres com El diari lila de la Carlota (Gemma Llienas) o El club de les vambes vermelles (sèrie d’Ana Punset) recullen històries d’al·lotes adolescents que analitzen a través de les seves vivències la desigualtat de gèneres en temes com les relacions amoroses, l’expressió de sentiments i emocions, la importància de l’aspecte físic, el valor de l’amistat…

El futuro es femenino. Cuentos para que juntas cambiemos el mundo i Los cuentos que nunca nos contaron (Ed. Nube de Tinta) són dos llibres que destaquen com a idea principal l’empoderament de les nines i les dones davant situacions del dia a dia.

Somos las nietas de las brujas que no pudisteis quemar (Tres Voltes Rebel – Ame Soler) treballa com rompre amb els esquemes que la societat ha construït sobre la imatge arquetípica de l’“al·lota perfecta” i que afecta directament la construcció de la identitat personal i l’autoestima de les nines i les dones ja des del moment en què naixem.

Altres títols ja per a al·lotes un poc més grans (per a posar una orientació, aproximadament a partir de 15-16 anys) serien entre altres: Indomable. El diario de una chica en llamas (Bebi Fernández) un llibre de poemes feministes que empra un llenguatge molt “modern” o dues obres que inclouen una revisió profunda sobre mites de l’amor romàntic i la necessitat de promoure l’amor sa i nutritiu com són Si es amor no duele (Pamela Palenciano i Iván Llarreynaga) i Eso no es amor. 30 retos para trabajar la igualdad (Marina Marroquí).

  I alguns per a joves:

Finalment, ja més enllà dels 16-17 anys, algunes recomanacions bibliogràfiques per a iniciar-se i aproximar-se a la història, antecedents i moviments de la revolució feminista serien Feminismo para principiantes (Nuria Valera), WeToo: Brújula para jóvenes feministas (Octavio Salazar), Todos deberíamos ser feministas (Chimamanda Ngozi Adichie) o Feminismo ilustrado. Ideas para combatir el machismo (María Murnau).

Altres com Mossegar la poma: La revolució serà feminista o no serà (Leticia Dolera), Hola Guerrera. Alegatos feministas para la revolución (Towanda Rebels), Las chicas son guerreras. 26 rebeldes que cambiaron el mundo (Irene Cívico) fan una anàlisi de la realitat moderna amb visió feminista.

Solterona. La construcción de una vida propia (Kate Bolick) és una novel·la d’una al·lota que perseguia les metes marcades com socialment desitjables d’una “vida tradicional” (casar-se, tenir fills…) i que finalment aprèn a viure com una dona que no ha de menester ningú per a construir la seva identitat.

I ja per a acabar, podem comentar que amb caire més distès i recordant a vegades més el format de còmic però amb un profund treball de reflexió feminista i il·lustració força encertada, trobam llibres com: Fuera complejos para imperfectas (Lucía Taboada), Idiotizadas. Un cuento de empoderadas (Moderna de pueblo), Lola Vendeta. Más vale Lola que mal acompañada (Raquel Riba Rossie), Dejar de amargarse para imperfectas (Raquel Córcoles).

Apunta’t al butlletí d’Autoestima i Salut Emocional

Rebràs mensualment notícies d'autoestima, emocions, sentiments, habilitats socials i benestar emocional.