Fa algun temps, al Blog d’Autoestima vàrem dedicar alguns posts a les xarxes socials i les relacions de parella, en els quals us presentàvem termes com textlationship o stashing.

Avui, en el nostre afany d’ajudar-vos a identificar senyals de relacions no igualitàries o insanes, recuperam aquesta línia temàtica i volem parlar-vos de l’stalkerware, una pràctica que és símptoma de problemes tant per a la persona que la du a terme com per a qui la pateix.
Anem per parts…

Foto: Dragana_Gordic

A què fa referència stalkerware?

Aquestes app són instal·lades en el telèfon de la víctima en un moment de descuit; a partir d’aquí, van informant detalladament l’espia sobre la ubicació del dispositiu, dels missatges, els comentaris en xarxes socials, les fotos que s’hi fan i, fins i tot, dels vídeos que s’hi graven, o de les converses que s’hi mantenen.

Foto: Glen Carrie

En altres paraules, l’espia pot controlar tot aquest tipus d’informació des de qualsevol dispositiu a què el vinculi; tot això sense informar-ne prèviament la víctima i sense el seu consentiment, envaint d’aquesta manera la seva intimitat.

Així, és important que quedi molt clar que l’ús d’aquestes aplicacions per a controlar, vigilar o espiar la parella és il·legal, i la seva pràctica està recollida al Codi penal com a delicte.

Foto: Tim Mossholder

Com puc saber si m’estan fent stalkerware?

Encara que aquestes aplicacions solen ser difícils de detectar perquè poden trobar-se ocultes, sí que hi ha petits senyals que ens poden fer sospitar que en podem ser víctimes.
Alguns d’aquests són:

  • La parella coneix molts de detalls que no li has contat o no hi has compartit.
  • De cop i volta, el mòbil s’encalenteix en excés i la bateria dura molt menys temps.
  • S’incrementa de manera sobtada la recepció de correu brossa o s’obrin moltes finestres emergents al navegador.

Què puc fer si crec que m’estan espiant el mòbil a través de la pràctica de l’stalkerware?

  • Resetejar.
  • Protegir-hi amb contrasenyes fortes o empremta digital l’accés a la descàrrega d’aplicacions.
  • Revisar la llista d’aplicacions descarregades i eliminar-ne les innecessàries o que puguin ser sospitoses.
Foto: Jeremy Zero

Si tens una parella que practica l’stalkerware és molt recomanable que et replantegis seriosament la continuïtat de la relació perquè és un símptoma clar i evident que no és sana ni igualitària, perquè el control i la gelosia no són cap mostra d’amor. L’amor és confiança, llibertat, complicitat; sumar, aportar, créixer…

Cuida’t; protegeix-te i que no et controlin!

Apunta’t al butlletí d’Autoestima i Salut Emocional

Rebràs mensualment notícies d'autoestima, emocions, sentiments, habilitats socials i benestar emocional.