Amb motiu del dia internacional de l’Eliminació de la Violència contra la dona, ens agradaria parlar de la importància d’educar, conscienciar i involucrar la població masculina sobre la necessitat de que participin d’una societat amb perspectiva de gènere.

Atès que els homes constitueixen la meitat de la població mundial, i que estadísticament ocupen gran part dels llocs de poder i exerceixen molta d’influència en la societat actual, és de summa importància incloure’ls en els plans d’acció i en les iniciatives de prevenció, ja que ells també formen part de la solució a aquesta problemàtica.

Per aquesta raó, ens agradaria donar-vos una breu guia sobre com contribuir essent home a millorar les desigualtats i ajudar a erradicar la violència contra les dones:

  • Pren consciència del privilegi de poder: vivim a una societat patriarcal, i els homes tenen determinats privilegis (com per exemple poder tornar el vespre a cases tots sols; o major temps d’oci i temps lliure, per no haver de conciliar la vida familiar i laboral). Per això prendre consciència d’aquests privilegis i de les desigualtats ajudarà a prevenir possibles conductes de violència, d’abús de poder, de desigualtats econòmiques, etc.
  • No callis: si veus que qualque amic, familiar o company exerceix algun tipus de violència sobre una dona (assetjament, vexació, violència psicològica, etc), no callis, parla amb aquest home o parla amb algú que pugui ajudar.
  • No financis el sexisme: evita contribuir a totes aquelles activitats que facin negoci amb el cos i la imatge femenina, comercialitzant la sexualització de la dona (com per exemple la pornografia, OnlyFans, etc).
  • Responsabilitza’t amb la cura: involucrat en els àmbits de cura del teu voltant, deixa enrere el mite que les dones són cuidadores per instint i fes-te responsable. Coneix quines són les tasques que has de portar en el teu dia a dia i fes-te’n càrrec (paternitat, cura de persones majors, cures domèstiques, etc).
  • Sí és sí: has de ser conscient de la importància del consentiment en qualsevol relació, i assegura’t de conèixer i explicitar per les dues parts aquest consentiment. Així, tots dos podreu gaudir d’una relació consensuada i sana.
  • Desfés-te de la masculinitat patriarcal: deixa enrere tots aquests mites sobre com has de ser i comportar-te per ser home. Recorda que ets una persona lliure i tens dret a expressar-te, comunicar-te i actuar de la manera que et sentis més còmode.
  • Educa’t i educa als altres: informar-te i estar en constant aprenentatge sobre feminisme i gènere pot ajudar-te a deixar de costat la masculinitat que t’han imposat, a més d’evitar i ser més conscient de les conductes violentes que es duen a terme cap a les dones.

Per elaborar aquest post s’han consultat diferents fonts com per exemple: ONU Mujeres, MenEngageAlliance, EME, entre altres, que pots consultar si vols ampliar informació sobre el tema. 

Apunta’t al butlletí d’Autoestima i Salut Emocional

Rebràs mensualment notícies d'autoestima, emocions, sentiments, habilitats socials i benestar emocional.