Reconèixer i gestionar les nostres emocions no és una tasca senzilla. De fet, en altres posts hem fet referència a la importància que té experimentar i saber gestionar les diferents emocions que sentim.

Avui volem centrar la nostra atenció en el control de la ira, una emoció que dispara en nosaltres tota una sèrie de reaccions davant allò que percebem com una amenaça, un atac o una agressió.

La ira pot resultar una emoció adaptativa que ens prepara per a fugir o per a defensar-nos davant una situació perillosa o amenaçant. Els problemes amb aquesta emoció comencen a aparèixer quan no donam l’oportunitat al nostre cervell perquè pugui valorar la situació que vivim d’una manera objectiva i sobredimensionam un suposat perill o amenaça. A vegades, situacions que no ens agraden com per exemple que no funcioni el wifi i no ens puguem connectar a Internet, que perdem el bus, etc. desencadenen en nosaltres un estat d’irritabilitat o agressivitat que provoca que puguem actuar de manera impulsiva i tal vegada exagerada.

Per a aprendre a gestionar la ira d’una manera positiva i funcional és important conèixer estratègies i recursos com la “tècnica del semàfor”, que us presentam a continuació.

Què és?

La “tècnica del semàfor” és una eina que, encara que habitualment s’empra en l’àmbit de l’educació emocional infantil, pot ser utilitzada per qualsevol persona, independentment de la seva edat, ja que és fàcilment aplicable.

El seu principal objectiu és poder aprendre a identificar el procés que desencadena la ira perquè la puguem gestionar d’una manera al més assertiva possible.

El procés que dispara un comportament impulsiu generat per l’emoció d’ira en una persona es podria representar com si fossin colors d’un semàfor:

  • Verd: estat de normalitat en el qual encara no s’ha presentat cap estímul ni situació concreta.
  • Groc: reaccions que s’experimenten (corporals, pensaments…) davant una situació que percebem com a molesta, amenaçant…
  • Vermell: manifestació de l’emoció de la ira en comportaments agressius, impulsius…

Si aprenem a reconèixer aquestes fases i les reaccions corporals i pensaments que les acompanyen (semàfor groc), aprendrem a tenir cert control de l’emoció, la podrem aturar i podrem evitar actuar de manera impulsiva arrossegats per la ira (semàfor vermell). A més, podrem recobrar un estat emocional més adaptat a la situació real (color verd).

Com s’aplica la tècnica del semàfor?

En primer lloc cal que identifiquem en quina fase de la ira estam amb el color del semàfor.

Cada fase disposa d’unes instruccions que ajuden a tenir una visió més objectiva del que ens està passant i de la nostra resposta davant la situació.

  • Si estam en VERMELL

Instrucció: Aturar-se. Cal activar-la abans que perdem el control i actuem de manera impulsiva.

  • Si estam en GROC

Instrucció: Reflexionar. Es tracta d’intentar trobar la solució més adient i encertada per a la situació que ens està provocant la ira.

  • Si estam en VERD

Instrucció: Avançar. És posar en pràctica la solució que hem trobat a la fase anterior, de manera responsable i sense ferir els altres.

En el cas dels infants, quan estan aprenent a utilitzar aquesta eina, se sol emprar una imatge del semàfor com a suport visual, però això no és imprescindible, ja que l’objectiu final és aconseguir identificar les fases i posar la tècnica en marxa en situacions que detectem que la nostra emoció d’ira comença a fer acte de presència.

I fins aquí el post d’avui. Esperam haver contribuït a carregar una miqueta més la vostra motxilla de recursos per a millorar el benestar emocional.

Fins aviat!

Apunta’t al butlletí d’Autoestima i Salut Emocional

Rebràs mensualment notícies d'autoestima, emocions, sentiments, habilitats socials i benestar emocional.